Eveniment multiart, la Sighişoara, cu pictoriţa Mihaela Ionescu, caricaturistul Cristian Topan şi scriitorul şi jurnalistul Valentin Leahu

aug. 17th, 2014 | By | Category: Agenda de carte
Vineri,  22 august 2014, orele 17:00, în galeria din  Turnul Fierarilor de la Sighişoara,  va avea loc un eveniment multiart – „Solitudine / Apusul vinului în călimară”, cu pictură, caricatură și prezentare de carte, avându-i drept protaginişti pe pictoriţa Mihaela Ionescu, pe caricaturistul Cristian Topan şi pe scriitorul şi jurnalistul Valentin Leahu. Vor prezenta evenimentul criticul de artă Olimpia Tudoran Ciungan, profesorul și scriitorul Ioan Radu Văcărescu, scriitorii Silviu Guga și Corneliu V. Mihail, toți din Sibiu. „Solitudinde” este titlul expoziţiei de pictură semnată de Mihaela Ionescu,  o pictoriţă remarcabilă din Sibiu și un excelent designer, profesor de artă în Capitala culturală europeană de pe malul Cibinulu. „Apusul vinului în călimară” este tiltul cărţii lui Valentin Leahu apărută în 2011.
„Apusul vinului în călimară” cuprinde amintiri boeme, publicate la Bucureşti iniţial, despre boemi şi boemă, despre Şarpele Roşu, Ştefan Iordache, Gheorghe Dinică, Nelu Ploieşteanu, despre Muzeul Literaturii, scriitori, ziarişti, artişti plastici.
„Dintre sutele de volume, care au văzut lumina tiparului în aceşti ani, cartea lui Valentin Leahu va rezista, cel puţin, un secol. Ea este o veritabilă enciclopedie a boemilor şi a locurilor de pierzanie de la sfârşitul şi începutul unui mileniu.” (Horia Tabacu)

„Multora dintre episoadele cărţii de faţă le-am fost (măcar) martor. Depun mărtuirie pentru autenticitatea relatărilor, deşi nu acesta e meritul dintâi al volumului. Primează bunăvoinţa şi bunacredinţă cu care sunt aşternute rândurile pe care urmează să le parcurgeţi.” (Dan Mucenic)

“Boem născut şi nu “deghizat”, Valentin – Val pentru boemi –, a avut răbdarea să asculte, să cunoască mari actori precum Ştefan Iordache sau Gheorghe Dinică, să se bucure de prietenia unui pictor excepţional precum a fost Bogdan Pietriş. Peste toate cele, a povestit şi altora şi, mai apoi, a scris pentru a fi cetit şi degustat. Făcându-se a nu-i vedea pe clevetitori, bucurându-se de bucuria celor pe care soarta i-a desemnat să-i fie aproape.” (Viorel Sâmpetrean)

„Acum, în inima Transilvaniei, se naşte încă un prozator! Să nu uiţi, prieten drag! Logodna cu scrisul aduce şi divorţuri.” (Ioan T. Lazăr)

„Dintr-un scrupul adânc, el caută motivaţiile deraierilor bahice, ştiind că absintul a provocat doar notorietatea poeţilor blestemaţi. Inocent, risipitor, cu lecturi vaste, Valentin aşterne cuvinte minunate, cu iz de cramă voievodală.” (Corneliu V. Mihail)

Număr de vizualizări :1726


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro