”tanagre. îmblânzirea amintirilor”, de Eliza Macadan, o carte în curs de apariție

iul. 11th, 2014 | By | Category: Agenda de carte

În curând, la Editura clujeană Eikon va apărea un volum nou de versuri al poetei Eliza Macadan.  ”tanagre. îmblânzirea amintirilor” apare la 20 de ani de la debutul în volum al poetei și are o copertă pe care se găsește imaginea unei lucrări semnată de artistul bulgar Ivan Kanchev. Cei doi nu se află la prima colaborare de acest gen, Eliza Macadan semnând selecția și traducerea a 11 poeme de Tudor Arghezi apărute într-o plachetă ilustrată de artistul bulgar. De data aceasta este vorba despre o lucrare în acrilic, numită ”Ritmuri”. Opțiunea autoarei pentru o lucrare de artist pe coperta cărților pe care le semnează nu este nouă,  volumele sale oferind cititorului, cu o singură excepție,  și oportunitatea de a intra ăn contact cu lucrări semnate de artiști plastici contemporani.


Volumul ”tanagre. îmblânzirea amintirilor” reunește peste 60 de poeme iar motto-ul cărții este ”Acum căutăm Megalopolisul prin ierburi și nu-l găsim” ( Nikos Kazantzakis). Un grupaj de poeme din acest volum a fost publicat recent în paginile revistei ”Apostrof”.  Cartea nu are prefață, postfață sau referințe critice, aceasta fiind o altă caracteristică a volumelor pe care Eliza Macadan le-a publicat în limba română.

Anul acesta se îmlinesc douăzeci de ani de la debutul în volum al poetei.  Autoarea a semnat până acum sașe volume de poezie în limba română și trei volume în limba italiană, a doua limbă în care Eliza Macadan scrie și publică.

Număr de vizualizări :1485


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro