Miting pentru salvarea Muzeului Național al Literaturii Române

iun. 4th, 2014 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 4 iunie 2014, de la ora 19.00, în fața Primăriei Municipiului București, va avea loc un miting contra deciziei de evacuare a clădirii Muzeului Național al Literaturii Române din București împreună cu întreaga sa arhivă, care conține peste 300.000 de manuscrise și cărți vechi, mai vechi de 500 de ani, evaluate la peste 1 miliard de euro. Invitația la acest miting a fost deja lansată pe rețelele de socializare și nume importante ale culturii își anunță prezența și susținerea. „Voi participa la acest miting și voi reprezenta Filiala București Poezie a Uniunii Scriitorilor din România și Opera Scrisă.ro-societate de gestiune a drepturilor de autor, organizații pe care le prezidez. Nu poți lăsa pe străzi un patrimoniu cultural național inestimabil! Primarul Sorin Oprescu și consilierii locali trebuie să găsească urgent un spațiu imobiliar de valoarea patrimoniului Muzeului Național al Literaturii Române din București”, a declarat scriitorul Dan Mircea Cipariu. AgențiadeCarte.ro susține găsirea unor soluții rapide pentru Muzeul Național al Literaturii Române.


Inițiatorii mitingului au postat pe facebook următoarea declarație:

”Angajații Primăriei Municipiului București și cei ai Ministerului Culturii sunt angajații cetățenilor acestui oraș și ai României!
Suntem dezamăgiți de activitatea lor în această privință.

Așadar acestora le vom CERE următoarele:
• Găsirea în regim de urgență a unor soluții legale și financiare pentru salvarea Muzeului de la evacuare întru păstrarea actualului amplasament.
• Asumarea responsabilității INDIVIDUALE și INSTITUȚIONALE în mod public pentru această situație jenantă și dispunerea de măsuri punitive împotriva celor găsiți vinovați de crearea și întreținerea sus-menționatei situații.
• Mai mult de atât, dat fiind faptul că fondurile de peste 1 miliard de euro din bugetul PMB și din cele guvernamentale aparțin cetățenilor României (actuali și viitori), CEREM redirecționarea de fonduri suplimentare către Muzeul Literaturii Române pentru renovarea și utilarea acestuia la standarde europene de secol XXI și pornirea unor programe și campanii de promovare a Muzeului, adaptate unei societăți orientate din ce în ce mai mult către digital, pentru atragerea tinerilor, promovarea valorilor literare românești aici și peste hotare, prin intermediul acestui Muzeu.

Reparați-vă greșeala!
Opriți evacuarea Muzeului Literaturii Române!”

„Avem peste 300.000 de obiecte muzeale care conţin manuscrise de la începuturile literaturii române până în ziua de azi. 95 la sută dintre ele unicate”, spune Ioan Cristescu, managerul Muzeului Literaturii Române.

Potrivit organizatorilor acestui miting, Ioan Cristescu nu va participa, datorită contractului său cu Primăria Municipiului București, dar salută această inițiativă.
Actuala clădire a Muzeului Național al Literaturii Române ar trebui evacuate până în data de 15 iunie 2014, pentru că Primăria Municipiului București și actualul proprietar nu ajung la o înțelegere în ceea ce privește plata retroactivă a chiriei către acesta din urmă.

Număr de vizualizări :1550


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro