Licitație de artă cu lucrările artiștilor aromâni

iun. 29th, 2014 | By | Category: Eveniment

Luni, 30 iunie 2014, de la ora 19.00, la Galeria GOLDART Ghildush (Intr. I.L. Caragiale nr. 1, București), va avea loc licitația numărul 126 a Casei GOLDART Ghildush care, de această dată, printre operele artiștilor români va conține și mai multe lucrări realizate de artiști aromâni, maeștri și contemporani.


Licitația va cuprinde capitole consistente de carte de artă, argintărie, sticlărie, ceramică, metal, artă contemporană, artă religioasă, grafică și pictură românească. În licitație figurează de asemenea un număr important de lucrări aparținând unor artiști de origine aromână, opera acestora figurând cu brio printre „valorile perene ale plasticii românești”.

Remarcabile sunt și cele câteva portrete și compoziții cu personaje, prezente în actuala sesiune. Acestea sunt ilustrate de nume ca: Ecaterina Cristescu Delighioz, Ovidiu Oprea, Nicolae Vermont, Samuel Mützner, Erno Nagy sau Arthur Mendel.

Potrivit organizatorilor, ”Marius Marian Șolea, scriitor și colecționar, a propus casei de licitații acest proiect, intenția fiind aceea de a promova identitatea și vizibilitatea artiștilor aromâni, aceștia reprezentând o parte importantă a culturii noastre, mulți dintre ei nefiind cunoscuți de publicul larg ca aromâni/armâni”.

Sunt prezentați, pentru prima oară în aceeași licitație, artiști aromâni din toate generațiile artei moderne și contemporane românești, maeștri și discipoli, cum este Theodor Aman, primul director al Școlii de Belle Arte de la București – cu o gravură, „Cap de copil”, și Pericle Capidan (1869 – 1966), pictor aromân format în primele decenii de funcționare a școlii, ca elev al lui Aman și Tăttărescu, dar și artiștii următoarei generații a școlilor românești de la Iași și București care s-au format mai întâi la Budapesta și München, ca Ary Murnu (1881 -1971), ori la Paris, cum a fost cazul lui Sever Burada (1896-1968) cel care, după anii de studii cu D. Dem. Mirea, pleca la École nationale des beaux-arts.

Completăm lista artiștilor aromâni prezenți în licitație cu Elena Pasima, Ion Lucian Murnu, Geta Caragiu Gheorghiță, Titi Ceară, Dumitru Pasima, Ion Drăghici, Ecaterina Vrana, Florica Prevenda, Dumitru Piceava, Mihai Tugearu, Vasile Marcu, Gheorghe Naum, Ion Pacea, Stavru Tarasov.

Imagini ale operelor prezente în cadrul acestui eveniment: www.goldart.ro, licitația curentă

Număr de vizualizări :1954


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro