George Banu a primit Marele Premiu al Francofoniei

iun. 29th, 2014 | By | Category: Eveniment

De curând, teatrologul român George Banu, stabilit în Franța din 1972, a fost distins cu Marele Premiu al Francofoniei. Aceasta este o distincţie acordată anual de Academia Franceză, cu scopul de a aduce omagiu “operei unei persoane francofone care, în ţara sa sau la nivel internaţional, a contribuit în mod excepţional la menţinerea şi îmbogăţirea limbii franceze”.


George Banu (n. 22 iunie 1943 este profesor la Sorbona şi alte universităţi, este preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi preşedinte al premiului Europa pentru teatru. Cunoscutul critic de teatru s-a stabilit la Paris din 1973. A făcut parte din echipa de conducere a celebrei reviste „Tra¬vail theatral” şi a fost redactor şef al revistei Arta teatrului (1981 1988), publicată de Theatre National de Chaillot, condus pe atunci de Antoine Vitez. În perioada 1991 2000, a ocupat funcţia de  director artistic al Aca¬demiei Experimentale a Teatrelor. De asemenea, a fost ales de trei ori preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Critici¬lor de Teatru, iar în prezent este preşedinte de onoare al aces¬teia. Este, de asemenea, preşedintele Premiului Europa pentru teatru. A fost de doua ori laureat al UNITER, iar în 2007 a primit Premiul Prometheus pentru întreaga activi-tate. A condus revista Alternatives theatrales şi a fost coordonator al colecţia „Le Temps du theatre” la Editura Actes Sud.  A primit titlul de doctor honoris causa al mai multor universităţi româneşti şi europene şi este membru de onoare al Academiei Române.

George Banu este, totodată, Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor şi Cavaler al Ordinului Naţional al Meritului, distincţii primite din partea Republicii Franceze. Tot în Franţa, George Banu a primit, de trei ori, premiul criticii (Prix de la Critique) pentru cea mai bună carte de teatru.

Număr de vizualizări :942


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro