Andreea Păstârnac lansează volumul ”Mitologie insulară”, la Bookfest

mai 27th, 2014 | By | Category: Agenda de carte

Sâmbătă, 31 mai 2014, de la ora 13.00, la Salonul Internațional de Carte Bookfest, în standul Editurii Tracus Arte, va avea loc lansarea volumului de eseuri ”Mitologie insulară”, de Andreea Păstârnac, cu o copertă de Aurelia Stoie Mărginean. Prezintă: Gabriela Adameșteanu, Emil Hurezeanu, Vasile Mihalache, Ioan Cristescu.


”Eseurile Andreei Păstârnac reprezintă o reevaluare și o elaborare a câtorva teme mitologice cipriote în relația lor cu surse mitologice din afara insulei, care au alimentat discursurile păstrate în insulă. Abordarea temelor mitologice este făcută într-un limbaj modern, dar fără a apela la un aparat intelectual reductiv, într-o manieră care amintește de proiectul lui Roberto Calasso. Teza autoarei este că migrația temelor mitologice a fost însoțită și de adaptarea motivelor rituale din surse din afara Ciprului.
Datorită locului median al insulei, în aproprierea Greciei continentale la nord și al Orientului Apropriat la est, au avut loc interacțiuni interesante, care sunt specifice localităților cipriote. Deși mitologiile antice în zonele menționate au avut și surse comune, cum susțin câțiva cercetători, în special Cyrus Gordon, în cazurile aduse în discuție în eseurile prezente se poate vorbi, mai curând, de interferențe speciale care au modificat temele anterior, după cum insistă autoarea. Exemplul cel mai evident este cariera zeului Melqart, care a ajuns din Tyr, iar funcțiile lui au fost modificate din cauza interferențelor cu Hercule, cu atributele căruia imaginea lui Melqart a fost îmbogățită, într-un proces sintetic interesant. Din alt punct de vedere, acest zeu a fost opozabil în scrierile biblice.
Materialul mitologic este prezentat cu rigoare academică, bazată pe surse scrise și date arheologice adecvate, dar și într-un stil foarte accesibil și atractiv, care transformă lectura într-o experiență plăcută și instructivă. O carte care este recomandată cititorilor curioși de avatarurile temelor din mitologia clasică în regiunile de interacțiune cu alte culturi.” (Moshe Idel, Universitatea Ebraică din Ierusalim)

Număr de vizualizări :1123


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro