Sorj Chalandon, invitat la Bookfest

mai 27th, 2014 | By | Category: Eveniment

Sorj Chalandon, câștigătorul Premiului Liste Goncourt – le Choix roumain pentru romanul ”Al patrulea zid”, este invitatului Institutului Francez si al Editurii Humanitas Fiction la Bookfest 2014. ”Al patrulea zid”, apărut în colecția „Raftul Denisei” la Humanitas Fiction, a fost nominalizat la Premiul Goncourt în 2013 și i-a adus lui Sorj Chalandon două premii importante: Premiul Goncourt des lycéens și Premiul Liste Goncourt – le Choix roumain 2013.


Sorj Chalandon va participa la două evenimente organizate la Salonul International de Carte Bookfest 2014. Vineri, 30 mai 2014, ora 18.00, în standul Institutului Francez, Sorj Chalandon este invitat alături de traducătorul său în limba română, Doru Mareș, și de directorul editorial Humanitas Fiction, Denisa Comănescu, la o dezbatere cu tema „Drumul scriiturii: creație, publicare, traducere”. Sâmbătă, 31 mai 2014, ora 14.00, în standul Editurii Humanitas, va fi organizată lansarea romanului ”Al patrulea zid”, urmată de o sesiune de autografe. La eveniment vor vorbi Sorj Chalandon, Stanislas Pierret, Directorul Institutului Francez din România, Doru Mareș, Mircea Vasilescu, Andreea Răsuceanu, Marieva Ionescu și Denisa Comănescu.

„Rareori un text de ficțiune a reușit să surprindă atât de bine intensitatea unui război, folosind tema teatrului ca armă retorică și politică. Un roman în care se aud inimi bătând și bubuie lumea.” (L’Express)

„Fost reporter, Sorj Chalandon cunoaște atât de bine războiul, încât știe că nu e nimic de știut despre război. Ci doar de simțit. Acest Al patrulea zid al lui se desfășoară pe firul întins al stupefacției pe care o provoacă. Autorul spune că a scris în «tăcerea păcii». Lectura cărții, în această asurzitoare tăcere, pe când se aud iarăși zgomotele armelor, este mai mult decât necesară. Și justă.” (Le Figaro)

Scriitorul francez SORJ CHALANDON s-a născut la 16 mai 1952 în Tunis. Din 1973 până în 2007 a fost reporter, apoi redactor-șef adjunct la Libération, iar din 2009 este redactor la Le Canard enchaîné. A realizat reportaje despre Liban, Iran, Irak, Somalia și Afganistan, experiență pe care a folosit-o din plin în scrierile sale literare. În 1988 a primit Premiul Albert Londres pentru reportajele despre Irlanda de Nord și despre procesul Klaus Barbie. A debutat ca romancier în 2005, cu ”Le petit Bonzi”, și de atunci romanele sale au fost recompensate cu numeroase premii literare importante: în 2006, Premiul Médicis pentru ”Une promesse”, în 2008, Premiul Joseph Kessel și Premiul Simenon pentru ”Mon traître”, în 2011, Marele Premiu pentru roman al Academiei Franceze pentru ”Retour à Killyb! Egs”. Romanul ”Al patrulea zid” (Le quatrième mur) a apărut în 2013.

Număr de vizualizări :1198


One Comment to “Sorj Chalandon, invitat la Bookfest”

 1. Buna ziua!

  Noi, Asociatia Parinti pentru Copii, credem ca un text scris de dumneavostra de 1 iunie sub titlul ” Scrisoare catre mine, copilul “, ar putea imbunatati viata multor copii din Romania. Regasirea emotiei copilariei retraita de fiecare dintre noi prin lectura textelor scrise de dumneavostra alaturi de alte personalitati din Romania la care am apelat, ar putea fi cheia unei noi abordari, atat la nivel personal, cat si institutional, a problemelor reale cu care copiii din societatea moderna se confrunta.

  Ceea ce va rugam este sa acceptati provocarea si sa ne trimiteti pe adresa de e-mail : scrisoricatreminecopilul@gmail.com un text semnat de dumneavostra cu tema ” Scrisoare catre mine, copilul “

  Textul dumneavastra, alaturi de alte texte scrise de nume respectabile din Romania, precum si de voluntari mai putin cunoscuti, dar la fel de dornici sa participe la cauza noastra, va fi publicat in revistele de nisa cu care vom colabora, pe blogurile colaboratorilor nostri care trateaza teme similare, iar, la final, vor face obiectul unui volum ce va fi publicat, pe baza unei colaborari cu una din editurile de profil, sub titlul ” Scrisori catre mine, copilul ” .

  Va multumim pentru amabilitatea cu care ne acordati atentie , asteptam in timp util textul dumneavostra cu tema ” Scrisoare catre mine, copilul ” pe adresa de e-mail :scrisoricatreminecopilul@gmail.com

  Cu stima, Asociatia Parinti Pentru Copii

  https://scrisoricatreminecopilul.wordpress.com

  La acest proiect pot participa atat persoanele invitate, cat si alte persoane care vor sa ni se alature fara o invitatie speciala in acest sens, dar care cred ca au puterea de a accepta provocarea de a scrie sincer catre cel care a fost odata, copilul.

  Pe masura ce vom primi textele dumneavoastra pe adresa de e-mail:scrisoricatreminecopilul@gmail.com, odata cu publicarea in revistele si blogurile de specialitate vom adauga pe acest blog o parte din textele ce vor sta la baza volumului:” Scrisori catre mine, copilul “

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro