Peste 120 de instituții și peste 700 de proiecte înscrise la cea de-a III-a ediție Galei a ”Bun de tipar”

apr. 11th, 2014 | By | Category: Eveniment

Cea de-a treia ediție a Galei Industriei de Carte din România ”Bun de tipar” strânge laolaltă peste 1200 de instituții și peste 700 de proiecte, potrivit organizatorilor. Dedicată excelenței editoriale, Gala „Bun de Tipar” își propune să contribuie deopotrivă la promovarea celor mai importante proiecte anuale ale pieței de carte românești, cât și la profesionalizarea celor din industria de carte și la creșterea sentimentului de breaslă în rândul profesioniștilor. Lista finaliștilor va fi comunicată pe data de 30 aprilie 2014. Gala de decernare a premiilor va avea loc joi, 15 mai 2014, de la ora 18.00, în Aula Bibliotecii Naționale a României. Gala „Bun de Tipar” este organizată de Asociația Headsome Communication și Asociația Editorilor din România (AER), în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, Ministerului Culturii, al Institutului Cultural Român şi al ARCUB. Sponsor al evenimentului: Dacia.

La finalul înscrierilor la cea de a III-a ediție a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”, organizatorii se bucură să constate o reacţie entuziastă din partea tuturor instituţiilor ce compun industria autohtonă de carte (edituri, librării, tipografii şi biblioteci) – o creștere cu aproximativ 25% a numărului de participanți în competiție, anul acesta față de ediția din 2013. Recordul în ceea ce privește creșterea vine din zona aplicațiilor la categoria „Cea mai bună bibliotecă a anului”, unde organizatorii au putut constata o creștere de 3 ori a numărului de înscrieri în competiție. De asemenea, o creștere semnificativă s-a putut observa și în ceea ce privește numărul candidaților care concurează pentru prima dată la Gala „Bun de Tipar”.

„Gala «Bun de Tipar» și-a propus să aducă, deopotrivă, bucurie și normalitate în domeniul publishingului autohton de carte. Sperăm ca această a III-a ediţie să confirme atât breslei, cât şi publicului larg utilitatea acestui eveniment. Ne bucură încrederea acordată, şi de această dată, de editurile, distribuitorii de carte, tipografiile și bibliotecile cunoscute şi salutăm cu entuziasm înscrierea, pentru prima dată în competiţie, a 25 de instituții. Nu în ultimul rând, mulţumim membrilor juriului din acest an, care şi-au asumat cu profesionalism dificila sarcină de a selecta volumele înscrise în competiţie.” (organizatorii)

Miercuri, 9 aprilie 2014, a avut loc prima etapă de jurizare a celor peste 120 de instituţii şi peste de 700 de proiecte care concurează pentru cele 10 premii de excelenţă. Următoarea etapă de jurizare va avea loc pe 29 aprilie 2014, când juriul va decide lista finaliștilor. Stabilirea câștigătorilor va avea loc la începutul lunii mai, iar ceremonia de decernare a celor 10 premii de excelență va avea loc pe 15 mai, începând cu ora 18.00, în cadrul unui eveniment premium, organizat în Aula Bibliotecii Naționale a României, înregistrat de televiziunea publică și transmis (o selecție) pe TVR 1, în weekendul de după desemnarea laureaților celei de a III-a ediții a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”.

Juriul ediției din acest an este format din Mircea Martin (preşedinte) – critic şi teoretician literar, eseist, editor de carte; Carmen Mușat – critic literar și eseist, redactor-șef al revistei Observator Cultural, conferențiar universitar la Facultatea de Litere a Universității din București; Simona Kessler – agent literar (Simona Kessler International Copyright Agency); Silvia Colfescu – membră în board-ul Asociației Editorilor din România, directoarea Editurii Vremea, scriitoare; Oana Suciu – lector dr. Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București; Laura Grünberg – scriitoare, sociologă, autoare de cărţi pentru copii; Luminița Corneanu – critic literar, consilier superior în cadrul Ministerului Culturii; Daniel Nazare – directorul Bibliotecii Județene Brașov; Ciprian Isac – grafic designer, co-fondator al Atelierului de Grafică și Vlad Puescu – product manager al Elefant.ro, specialist în cărți digitale.

Detalii despre proiect: www.galabundetipar.ro

Număr de vizualizări :920


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro