Volumul ”Metafizica detectivului Marlowe”, de Mircea Mihăieș, tradus în SUA

feb. 6th, 2014 | By | Category: Agenda de carte

Volumul ”Metafizica detectivului Marlowe”, semnat de publicistul, eseistul şi profesorul Mircea Mihăieş, publicat în ediţie cartonată la Editura Polirom (2008), a apărut recent la Editura Lexington Books din Statele Unite ale Americii. Traducerea este semnată de Patrick Camiller, și apare cu titlul ”The Metaphysics of Detective Marlowe: Style, Vision, Hard-Boiled Repartee, Thugs, and Death-Dealing Damsels in Raymond Chandler’s Novels”. Editura Lexington Books este parte a grupului editorial Rowman & Littlefield, unul dintre cei mai importanţi editori de carte academică şi educaţională din SUA.

„Aş fi vrut să scriu această carte acum treizeci de ani. O consider o datorie de tinereţe, în fine achitată, în amin¬tirea vremurilor cînd, împreună cu Valentin Constantin, Ioan T. Morar, Eugen Suciu, Genu şi Dani Motz, citeam cu voce tare pasaje din cărţile lui Raymond Chandler. Sînt sigur că fiecare dintre noi a fost marcat de acele zile şi acele lecturi: atunci căutam în anchetele detectivului Philip Marlowe partea solară a existenţei, libertatea, umorul şi aventura; astăzi probabil că am căuta doar nevroza. N aş fi scris o nici azi dacă n aş fi fost încurajat constant de îndemnu¬rile lui H. R. Patapievici, începînd cu una dintre magicele seri cînd dărî¬mam meterezele de cărţi ale libră¬riei Strand. Tot el a găzduit o, în serial, în admirabila revistă pe care o conducea, Idei în dialog. Dac aş fi fost eu însumi un personaj dintr o carte de a lui Raymond Chandler, aş fi dedicat, cu siguranţă, aceste rînduri Monei Mars, Peruca Argintie, femeia cu buzele şi faţa reci ca gheaţa – pentru că în viaţa fiecăruia există cineva care te urăşte şi te salvează în acelaşi timp.” (Mircea Mihăieş)

Mircea Mihăieş (n. 1 ianuarie 1954) este profesor de literatură engleză şi literatură americană la Universitatea de Vest din Timişoara. A fost distins de trei ori cu premii ale Uniunii Scriitorilor din România.
La Editura Polirom a mai publicat: Masca de fiere (2000), Viaţa, patimile şi cîntecele lui Leonard Cohen (2005), Metafizica detectivului Marlowe (2008), Despre doliu (2009), Ultimul Judt (2011). A scris şase cărţi împreună cu Vladimir Tismăneanu, dintre care cinci au apărut la Editura Polirom: Balul mascat (1996), Vecinii lui Franz Kafka (1998), Încet, spre Europa (2000), Schelete în dulap (2004), Cortina de ceaţă (2007). La Editura Polirom a apărut, în mai multe ediţii, şi romanul scris împreună cu Mircea Nedelciu şi Adriana Babeţi, Femeia în roşu. Alte cărţi: De veghe în oglindă (1989), Cartea eşecurilor (1990), Cărţile crude (1995), Atlanticul imaginar (2002), Scutul lui Perseu (2003).
Cel mai recent volum semnat de Mircea Mihăieş şi apărut la Editura Polirom, ”Ce rămîne. William Faulkner şi misterele ţinutului Yoknapatawpha”, a fost nominalizat la Premiul „Cartea anului 2012”, acordat de revista România literară. Pentru acelaşi volum, Mircea Mihăieş a obţinut Premiul pentru „Critică, eseu şi istorie literară” al Uniunii Scriitorilor din România, pentru anul editorial 2012.

Număr de vizualizări :1040


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro