”Portretul unei familii turceşti. O poveste din Istanbului de altădată”, de Irfan Orga.

feb. 6th, 2014 | By | Category: Agenda de carte

De curând, în librăriile din toată ţara este disponibil volumul ”Portretul unei familii turceşti. O poveste din Istanbului de altădată”, de Irfan Orga, apărut în colecţia „Eseuri&Confesiuni” a Editurii Polirom. Traducerea este semnată de Marius-Adrian Hazaparu, iar cartea a apărut şi în ediţie electronică. „Una dintre cărţile de memorialistică cele mai remarcabile şi mai frumoase din epoca modernă”, astfel cataloga acest volum Caroline Moorehead, biograf celebru şi journalist. ”Portretul unei familii turceşti” e povestea unor lacrimi şi a unor despărţiri, o poveste despre viaţa de zi cu zi din vechiul Istanbul şi despre supravieţuirea familiei lui Irfan Orga.

În 1914, Irfan Orga era un băieţel de şase ani fericit. Locuia împreună cu părinţii şi bunica lui într-o casă mare, plină de servitori, care păstra parfumul Istanbulului fin de siècle. Tatăl său avea o prosperă afacere cu covoare, mama avea grijă de copii, iar bunica îi amuza pe toţi cu excentricităţile sale.

Totul s-a schimbat însă cînd Turcia a intrat în război. Tatăl a fost obligat să se înroleze în armată şi a murit pe front, iar familia odinioară înstărită a început să se confrunte cu lipsurile şi dezastrul financiar.

În paralel cu istoria mică a familiei, Irfan Orga conturează în cartea sa istoria mare a Turciei, cu dezintegrarea imperiului şi instaurarea republicii. În 1942, Irfan Orga a ajuns în Marea Britanie, unde a scris această poveste fermecătoare. Iar opt ani mai tîrziu, New York Herald Tribune titra despre ”Portretul unei familii turceşti”: „Una dintre cărţile memorabile ale anului!”.

Irfan Orga (1908-1970) s-a născut într-o fami¬lie turcă înstărită, care însă a fost ruinată de Primul Război Mondial. A intrat în Forţele Aeriene Turce, dar a fost silit să emigreze din cauza unei legi care le interzicea membrilor armatei să se căsătorească cu cetăţene străine. Stabilit în Anglia, şi-a câştigat o anumită celebritate literară după publicarea ”Portretului unei familii turceşti” şi a unui al doilea volum, ”The Caravan Moves On”, în anii ’50.

Număr de vizualizări :1121


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro