Scriitoarea Nora Iuga, invitată la cea de-a doua ediție a Festivalului „BookCity Milano”

nov. 19th, 2013 | By | Category: Eveniment

În perioada 21-24 noiembrie 2013, la Milano, va avea loc cea de-a doua ediție a Festivalului Internaţional de Literatură „BookCity Milano”. Poeta Nora Iuga a fost invitată la două dintre evenimentele care vor avea loc în cadrul acestui festival. În 2012, din țara noastră a fost invitat scriitorul Vasile Ernu. Pe durata celor patru zile de festival, în diferite locaţii din oraş, vor avea loc sute de evenimente literare dedicate tuturor vârstelor: întâlniri cu scriitorii, prezentări de carte, lecturi, spectacole, expoziţii, ateliere de lectură sau de scriere creatoare.

Primul eveniment la care va participa poeta din România va avea loc joi, 21 noiembrie 2013, între orele 09:15 şi 18:30, în Sala del Grechetto a Bibliotecii Centrale – Palazzo Sormani (Corso di Porta Vittoria, 6). Este vorba despre simpozionul literar „Europa şi iubirea”, eveniment organizat de Institutul Francez din Milano, în colaborarea cu membrii cluster-ului EUNIC Milano din care face şi Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia. În cadrul acestuia, Nora Iuga va susţine o comunicare cu titlul „Poeţii ne învaţă să iubim”.

Alături de Nora Iuga, care va fi însoţită de traducătoarea sa în limba italiană, Ileana M. Pop, la simpozion vor lua parte: Evelyn Schlag (pentru Austria), Nino Haratischwili şi Matteo Galli (pentru Germania), Katerina Rudcenkova (pentru Republica Cehă), Alicia Giménez Barlett (pentru Spania), Alexandre Blokh zis Jean Blot şi Véronique Olmi (pentru Franţa), Fabio Scotto, Aldo Pirola, Stefano Zecchi şi Marco Modenesi (pentru Italia).

Al doilea eveniment este dedicat exclusiv scriitoarei şi poetei Nora Iuga şi se va desfăşura sâmbătă, 23 noiembrie 2013, începând cu ora 17:00, la Biblioteca SIAM Milano (via Santa Marta, 18). Întâlnirea cu Nora Iuga va fi moderată de jurnalistul şi criticul literar Marco Dotti şi va consta într-un dialog pe marginea operei acesteia, presărat cu lecturi bilingve din romanul Sexagenara şi tânărul, tradus în limba italiană de Ileana M. Pop (La sessantenne e il giovane, Edizioni Nikita, Florenţa 2011).

Nora Iuga a absolvit Facultatea de Filologie, secţia Germanistică în 1948. Din 1985 este scriitoare profesionistă. A susţinut numeroase lecturi publice în străinătate și a beneficiat de multe burse (menţionăm importanta bursă acordată de Deutscher Akademischer Austausch Dienst – DAAD, în perioada 15 mai 2009 – 15 mai 2010). Este autoarea mai multor volume de poezii – Vina nu e a mea, Opinii despre durere, Inima ca un pumn de boxeur, Piaţa cerului, Dactilografa de noapte, Fetiţa cu o mie de riduri –, precum şi a romanelor: Săpunul lui Leopold Bloom, Sexagenara şi tânărul, Lebăda cu două intrări. A tradus din limba germana, printre altele: Toba de tinichea de Gunter Grass, Animalul inimii, Vulpea era încă de pe atunci vânătorul şi În coc locuieşte o damă de Herta Muller, Pianista de Elfriede Jelinek. A primit numeroase premii dintre care amintim: Premiul „Friedrich Gundolf” acordat de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung; cinci premii ale Uniunii Scriitorilor în anii 1981, 1994, 1998, 2001, 2006 şi numeroase alte premii ale unor oraşe şi reviste din ţară.
Evenimentul este susţinut financiar de Institutul Cultural Român.
Pentru mai multe detalii despre BOOKCITY Milano 2013 la http://www.bookcitymilano.it/

Număr de vizualizări :1102


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro