Radu Jude semnează clipul Festivalului Internaţional de Literatură Iaşi (23-27 octombrie 2013)

oct. 9th, 2013 | By | Category: Eveniment

Începând de miercuri, 9 octombrie 2013, programul complet al primei ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură Iaşi (23-27 octombrie) poate fi consultat pe site-ul oficial al evenimentului: www.filit-iasi.roDe asemenea, a fost făcut public şi clipul FILIT, care poate fi urmărit atât pe pagina principală a site-ului, cât şi pe canalul de Youtube http://www.youtube.com/filitiasi. Scenariul şi regia sunt semnate de cunoscutul regizor Radu Jude.

Clipul este compus din 9 secvenţe inspirate din cărţi celebre, urmate de mesajul: „Eşti înconjurat de literatură. Dar de câte ori ai ocazia să întâlneşti mari scriitori?”.

Urmând acest link, puteţi descărca fotografii reprezentative:

https://d.transfer.ro/transfer_ro-09oct-2a0bf6d33ed0.zip

Radu Jude lucrat ca asistent de regie pentru filme de lungmetraj precum Amen, în regia lui Costa Gavras sau Moartea domnului Lăzărescu, în regia lui Cristi Puiu. A regizat mai multe scurtmetraje, printre care Corp la corp (2003), Marea Neagră (2004), Lampa cu căciulă (2006) – cel mai premiat scurtmetraj românesc al tuturor timpurilor, câştigător al marilor premii la Sundace, San Francisco, Los Angeles, Grimstad, Hamburg, Bilbao, Huesca, Trieste, Montpellier, Cottbus, Aspen, Indielisboa, Bruxelles, Mediawave, Cracow, Almeria, Valencia, Uppsala şi selectionat, printre altele, la Toronto, Telluride, New Directors/NewFilms, Tampere, Rotterdam, Huesca, Dimineaţa(2007), Alexandra (2007) – selecţionat în peste 30 de festivaluri, printre care Clermont-Ferrand, San Francisco, Cottbus sau Oberhausen (unde a obţinut Marele Premiu). Radu Jude a regizat, de asemenea, aproximativ 100 de spoturi publicitare.

Cea mai fericită fată din lume reprezinta debutul său în lungmetraj. Acesta a obţinut Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST Intl. Film Festival si Premiul FIPRESCI la IndieLisboa. Filmul a fost selecţionat In ACID Programme la Festivalul de la Cannes 2009.

Producătorul clipului este Claudiu Mitcu, de asemenea regizor de film şi documentar. Din filmografia acestuia fac parte filmele Nisipuri(2007), Australia (2009), Circul vesel (2011), Noi doi (2012), Maria (2013) selecţionate şi premiate în peste 20 de festivaluri internaţionale.

Număr de vizualizări :1035


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro