Caravana culturii române în Spania

oct. 9th, 2013 | By | Category: Eveniment

Duminică, 6 octombrie 2013, comunitatea românilor din Spania (din Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Mărturisitori Visarion, Sofronie și Oprea” Valdemoro, preot paroh Dorin Cătălin Sas) – a participat la ediția a V-a a proiectului „România din diaspora – caravana culturii române în Spania” – un proiect elaborat și coordonat de scriitorul Gelu Vlașin, proiect realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP). La această ediție au participat peste 100 de persoane.

„Proiectul “România din diaspora – caravana culturii române în Spania” este structurat în mai multe secțiuni: o expoziție de carte românească (100 de cărți fundamentale din literatura română), o prezentare video cu 25 de personalități marcante din cultura română, un recital de muzica și o serie de lectura de poezie în interpretarea unor cunoscuți autori români. Scopul acestui proiect este să contribuie la păstrarea valorilor culturale, la o mai bună cunoaștere a literaturii, limbii și culturii române și la îmbunătățirea imaginii comunității românești din Spania. Colaboratorii acestui proiect sunt scriitorii: Nina Vasile, Marius Gîrniță, Marin Dumitrescu, Elisabeta Boțan, Sorin Dinco și artiștii: Cristina Maria Vlașin (voce) & David Sanz (pian). Fotograful oficial al caravanei culturale este Oana Robu. Parteneri: Federația Asociațiilor de Români din Spania – FEDROM, Rețeaua literară, România din Diaspora, Biblioteca Lucian Blaga – Madrid, Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei.

Penultima ediție a avut loc duminică 28 septembrie 2013 în localitatea Parla. Prima parte a programului – recitalul de poezie, prezentarea celor 25 de personalități din cultura română și expoziția de carte – s-a desfășurat în Parohia Sfânta Anastasia Romana unde preotul paroh Vasile Eugen Barz a găzduit cu bucurie acest eveniment. Sala din incinta bisericii s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea de români care a dorit să participe la programul cultural în care protagoniști au fost poeții Marius Gârniță, Marin Dumitrescu și Gelu Vlașin. Partea a 2-a s-a desfășurat în sala mare a restaurantului Jose Vargas unde Cristina Vlașin (voce) și David Sanz (pian) au fost ovaționați la scenă deschisă de cei peste 100 de români prezenți la acest recital de muzică ! Piesa cea mai aplaudată a fost Mocirița în interpretarea de zile mari a Cristinei Vlașin cu aportul incontestabil a pianistului David Sanz.

Cele 5 ediții ale caravanei s-au desfășurat în: Madrid – 7 iulie, Coslada – 7 septembrie, Leganes – 22 septembrie, Parla – 28 septembrie și Valdemoro – 6 octombrie. Următoarele destinații ale proiectului “România din diaspora – caravana culturii române în Spania” sunt: Barcelona – 12 octombrie și Villarrobledo – 27 octombrie.” (organizatorii)

* mai multe detalii puteți găsi pe blogul oficial al proiectului: http://lobby-rumania.blogspot.com.es/ sau în pagina facebook a proiectului: https://www.facebook.com/romania.din.diaspora

Număr de vizualizări :1247


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro