spot_img

Opere de Caragiale şi Creangă în CD box-uri aniversare

Joi, 31 octombrie 2013, ora 14:00, la Sala Radio (str. G-ral Berthelot, nr. 60-64, Bucureşti), în ajunul aniversării celor 85 de ani de radiofonie românească, vor fi prezentate în premieră două apariţii editoriale: I.L. Caragiale, Comedii”şi Ion Creangă, „Amintiri din copilărie”, Editura Casa Radio. Prezintă: Iulia Popovici, Florin Iaru, Cristian Teodorescu, Titus Vîjeu. Participă: Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General Radio România, Oltea Şerban-Pârâu, director Centrul Cultural Media Radio România. Moderator: Daria Ghiu

„Editura Casa Radio – fidelă programului cu care a debutat în urmă cu exact 15 ani! – îşi invită/provoacă şi astăzi cititorii/ascultătorii să (re)descopere inepuizabila atracţie a marilor clasici în versiuni sonore mereu surprinzătoare, datorate explorării fascinantului tezaur al Arhivelor Radio România.” – (Editura Casa Radio)

„Clasici ai scrisului, clasici ai rostirii, înregistrări unice, inestimabile, ce dobândesc o nouă viaţă pe noi suporturi, apar acum în ediţii sonore integrale, a căror menire este să le facă auzită actualitatea:

„De ce-am mai asculta, acum, variantele clasice şi radiofonice ale Scrisorii…, Nopţii…, Carnavalului… şi Conului Leonida, nimic altceva decât voce şi cuvânt?” se întreabă Iulia Popovici, în prezentarea integralei de 4 CD-uri I.L. Caragiale, Comedii (colecţia „Fonoteca de Aur”, înregistrări 1952-1961, în regia lui Sică Alexandrescu, cu Coca Andronescu, Radu Beligan, Cella Dima, Elvira Godeanu, Alexandru Giugaru, Ion Finteşteanu, Mişu Fotino, Dem Rădulescu, Carmen Stănescu, Grigore Vasiliu-Birlic ş.a.). „Ca şi în cazul altor spectacole din colecţiile Editurii Casa Radio, nu e vorba de nici un fel de alunecare în nostalgie, paseism sau glorificare a «generaţiilor de aur» – pur şi simplu, în tot acest torent de Caragiale deja mestecat, consumat, aceasta e o şansă unică de a redescoperi adevărata contemporaneitate a universului caragialesc: cea a cuvântului şi a personajelor întrupate din el, pur şi simplu. Care să ne pună, încă o dată, imaginaţia în mişcare. Pentru că aceste spectacole sunt un succes.”

Şi despre un clasic precum Creangă se pare că „s-a spus totul”, dar abia în acest context aniversar Editura Casa Radio vă poate propune într-un set de 4 CD-uri prima ediţie radiofonică integrală a Amintirilor din copilărie în lectura lui Sandu Sticlaru.

„Cam o dată la cinci ani mă întorc la Creangă, şi asta din cele mai personale motive posibile. Fie toamna, când încep ploile, fie după prima ninsoare. L-am descoperit în copilărie, …într-o ediţie interbelică, ieftină, cu paginile îngălbenite, în casa bunicilor mei din Medgidia…”, mărturiseşte autorul Medgidiei, oraşul de apoi, scriitorul Cristian Teodorescu, semnatarul prezentării ediţiei sonore a Amintirilor, citite de Sandu Sticlaru, „omul care ştia să aibă voce de soldat fanfaron, de prost câştigător în schiţe dramatice şi de tragicomic personaj brechtian, răsucindu-şi glasul şi metamorfozându-şi figura”…

Prin înregistrările realizate între 10 mai şi 3 octombrie 2005 de Emil Buruiană, în cadrul programului „Noua Fonotecă de Aur”, un mare actor ca Sandu Sticlaru, dispărut în 2006, ne oferă o magistrală versiune interpretativă a unei opere ce e disponibilă acum – în premieră discografică absolută! – în colecţia „vocilor care luminează textul” („Lecturi pe întuneric”).” – Editura Casa Radio

Detalii pe www.edituracasaradio.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508