Festivalul Internaţional de Film Experimental București BIEFF

oct. 27th, 2013 | By | Category: Eveniment

În perioada 11-15 decembrie 2013, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu (Bucureşti), cinefilii se vor putea delecta cu selecții din programele celor mai importante evenimente europene de film, prezentate la București prin intermediul parteneriatelor culturale unice în România realizate de BIEFF și devenite colaborări de tradiție ale festivalului. BIEFF se bucură din 2012 de sprijinul direct al unuia dintre autorii care au scris istorie în cinema-ul contemporan: Peter Greenaway, Președintele Onorific al festivalului. Alături de celebrul cineast britanic și împreună cu invitații surpriză ai acestei ediții, care vor fi dezvăluiți în curând, BIEFF își dorește să promoveze o dată în plus cinema-ul românesc atât pe plan local, cât și internațional.

La cea de-a patra ediție BIEFF, pasionații de cinema vor avea ocazia unică de a viziona câteva dintre cele mai îndrăzneţe filme ale anului: atât producții românești inedite, cât și titluri din selecția celor mai importante festivaluri internaţionale de profil.

Pe lângă programele devenite deja de tradiție, Competiția Internațională și Experimente cinematografice românești, în acest an BIEFF lansează trei noi programe, cu totul speciale:

  • În cadrul Golden Shorts – Best Films in Major Festivals, BIEFF prezintă câștigătoriipremiului pentru cel mai bun scurtmetraj la cele mai importante festivaluri europene de film: Cannes, Berlin, Locarno și Veneția.
  • Programul CINE-DANS din Olanda propune o întâlnire inedită între cinema și coregrafie.
  • Miracolul Portughez prezintă în premieră în România cele mai interesante scurtmetraje realizate în Portugalia în ultimii doi ani, filme care s-au bucurat de un impresionant succes în circuitul festivalier internațional.

Pentru ca experiența culturală oferită de BIEFF să se mențină la aceleași standarde înalte cu care festivalul și-a obișnuit publicul, din programul de anul acesta nu vor lipsi secțiunile speciale inaugurate în ediţiile precedente și dedicate filmelor de la:

  • Quinzaine des Réalisateurs, secţiune a Festivalului de la Cannes al cărei centru de interes îl reprezintă tendinţele radical inovatoare din cinematografia contemporană;
  • IDFA – International Documentary Film Festival Amsterdam, cel mai important festival european de film documentar, care prezintă în cadrul BIEFF secțiunea sa destinată documentarului experimental și experimentului documentar, Paradocs;
  • legendarul Festival de Scurtmetraj de la Oberhausen;
  • Muzeul Național de Artă Modernă Centre Pompidou din Paris;
  • Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, unul dintre cele mai importante centre de educație artistică din Europa, care dezvoltă tinere talente din întreaga lume sub îndrumarea unor artiști recunoscuți precum Jean-Luc Godard, Tsai Ming-Liang, Bruno Dumont, João Pedro Rodrigues etc.;
  • EYE Film Institute Netherlands, cea mai importantă instituţie destinată difuzării şi distribuţiei filmului contemporan olandez.

Evenimentele educative vor fi și anul acesta cât se poate de bogate și variate: workshop-ul de filmrealizat în colaborare cu NisiMasa – European Network for Young Cinema le va oferi șansa artiștilor români să lucreze timp de o săptămână împreună cu colegi și traineri din intreaga Europă, iar la final să își adauge în portofoliu încă un film. Seminariile BIEFF precum și întâlnirile în cadru non-formal vor completa oferta de formare profesională a festivalului.

Acestea sunt doar câteva dintre evenimentele celei de-a 4-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Experimental București BIEFF. Surprizele vor fi dezvăluite pas cu pas, până pe 11 decembrie 2013, când se va da startul acestei noi ediții.

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF este susţinut de Centrul Național al Cinematografiei, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, Universitatea Națională de Arte, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, UCIN, JTI, British Council, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez, Goethe Institut.

Număr de vizualizări :947


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro