„Amintirile unui însingurat” de Nicolae Sirius

oct. 15th, 2013 | By | Category: Postcard

Joi, 17 octombrie 2013, ora 14:00, la Centrul Cultural Piteşti va avea loc o întâlnire cu scriitorul Nicolae Sirius, autorul volumuluiAmintirile unui însingurat”, colecţia „Punct RO. Proză”, Editura Adenium. Prezintă, alături de autor: Mircea Bârsilă, Nicolae Oprea şi Augustin Doman.

„Romanul este o dezbatere asupra societăţii româneşti din ultimii ani ai totalitarismului şi primii ani ai tranziţiei. Peste drama romanului, autorul ţese o pânză diafană a unei realităţi iluzorii, în care înfăşoară cu delicateţe gândurile personajelor prinse în eternul joc al iubirii. Poveştile de dragoste glisează, se întrepătrund, se reiau într-un alt plan, creând senzaţia că adevărata dezbatere se referă la iubire.”  (Aurel Antonie)

Nicolae Sirius (n. 1950) a părăsit România în 1986, a trăit şase luni într‑un lagăr din Austria, iar în 1988 a devenit cetăţean australian. În 1995 a ajuns în Germania, iar peste doi ani s‑a stabilit în Japonia. A debutat cu poezie în Tribuna Ialomiţei (1968), publicând apoi în diverse reviste literare şi în Caietul Debutantului (Editura Albatros, 1979). Ministerul Culturii şi Artelor din Australia i‑a oferit două burse guvernamentale. Piesa de teatru Ultimul dictator, Cain, Abel şi Dumnezeu a fost jucată în limba engleză în cadrul Piccolo International Festival, iar Court House i‑a pus în scenă piesa Castelul. A publicat în Romania Poezii fără ţară (Editura Proteus, 1995) şi Balada timpului ce plânge, scrisă în lagăr în 1986 (AMB, 2000), piesa fiind tradusă şi în engleză, iar în Japonia, poemele sale din volumul Secolul alb (traduse în limba engleză) iau forma unui text electronic destinat cercetării literare. Din anul 1991, este membru al Uniunii Scriitorilor din Australia.

Număr de vizualizări :932


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro