Albumul “Transylvanian Concert” – din inima Transilvaniei, în paginile publicațiilor internaționale

oct. 21st, 2013 | By | Category: Eveniment

Rezultatul unui concert extraordinar înregistrat în inima Transilvaniei la Opera (Palatul Culturii) din Târgu Mureș albumul „Transylvanian Concert”  – al cărui titlu a fost sugerat de chiar directorul celebrei case de discuri ECM Records – se bucură de elogiile presei mondiale.

New York Times scrie că e vorba despre “un album minunat și neliniștit de la casa de discuri ECM – înregistrat în țara de origine a dlui Ban – album ce relevă interesul comun al creatorilor săi pentru îmbrățișarea misterului”. Prestigioasa revistă de specialitate All About Jazz vorbește despre “momente de neașteptată  frumusețe”.  Village Voice New York remarcă faptul că “Transylvanian Concert e unul din acele albume care te transportă instantaneu – prin reverii cu tonuri lungi, piruete sonore ce pulsează, introspecții conturate, bucurie gypsy. Poate să fie transcendent”, în vreme ce  Jazz Weekly apreciază că e vorba despre “O colecție de sonate moderne care șterg granița dintre jazz și clasic, un amestec de piese și sunete similar cu o liturgie modernă”. Jazz Times plasează noul album “cât se poate de aproape de goth-jazz”.

De partea aceasta a oceanului, cunoscutul cotidian The Guardian spune despre Ban că “sugerează un Keith Jarret, un Monk și un Abdullah Ibrahim de la începuturile lor, stiluri amestecate cu infuzii din muzica clasică a secolului XX”, iar despre album că “are propria frumusețe melancolică, dar și o exuberanță greu de stăpânit”. La rândul său, London Jazz News scrie că ”Lucian Ban și Mat Maneri au extras nu numai seriozitatea profundă a acestei muzici, ci și umorul subtil și bucuria”, iar Neue Zurich Zeitung observă că “Elemente din universuri muzicale diferite sunt conectate într-o manieră delicată și relevă propria viziune asupra lumii. Nu una ermetică, ci una universală – amestecată cu o stare melancolică”.

În urma succesului internațional înregistrat de noul album ECM Transylvanian Concert, cei doi muzicieni concertează în luna octombrie într-un amplu turneu american, ce include festivaluri, săli de spectacole și universități din Rochester, Ann Arbor, Chicago, Oakland, Seattle, Portland, Sand Diego, Los Angeles și Santa Cruz. Lucian Ban și Mat Maneri împart scena acestor evenimente cu muzicieni celebri precum Keith Jarrett, Charles Lloyd, Bill Frisell și mulți alții.

În luna decembrie Lucian Ban și Mat Maneri vor reveni în România pentru concerte de prezentare a albumului ECM în Cluj – la Teatrul Maghiar de Stat (duminică, 1 decembrie), la Timișoara (luni, 2 decembrie, ora 19, la Colegiul National de Arta ION VIDU – STR Cluj nr 12/ Invitat special BEGA BLUES BAND), la Arad (marți, 3 decembrie, la Filarmonica din Arad), la Oradea (miercuri, 6 decembrie, Posticum) și la Sighetu-Marmației (joi, 5 decembrie).

Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS) a fost înființată de un grup de manageri culturali cu scopul de a promova, stimula și diversifica arta vie contemporană și schimburile culturale în sectorul artelor spectacolului în România precum și între România şi celelalte ţări din lume. În această calitate, în luna mai 2013, ARPAS a produc, în colaborare cu British Council Romania și Teatrul Odeon din București concertul de lansare în România a albumului ECM Transylvanian Concert.

Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS) este o organizație non-guvernamentală  cu sediul în România, membră a Coaliției Sectorului Cultural Independent (CSCI).

Număr de vizualizări :812


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro