„Fascinația meduzei” și „Ambiguitate teatrală şi finalitate liturgică în opera lui Andrei Tarkovski” de Marina Roman

oct. 1st, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 2 octombrie 2013, la Biblioteca Metropolitană București, sediul Central, Sala „Mircea Eliade” (str. Tache Ionescu nr. 4) va avea loc lansarea volumelor „Fascinația meduzei”, cu desene de Ion Truică (Editura Semne, 2013) și „Ambiguitate teatrală şi finalitate liturgică în opera lui Andrei Tarkovski” (Editura Bibliotheca, 2013) de Marina Roman. Prezintă: Nicolae Iliescu, Costin Tuchilă, Călin Stănculescu. Recită: Mircea Constantinescu.

„Citirea operei lui Andrei Tarkovski – personalitate emblematică a cinematografului cu deschidere către sacru – din dubla perspectivă a teatrologului şi a omului de cultură creştin este o noutate atât în România, cât şi pe plan mondial. Este adevărat, opera lui Andrei Tarkovski a intrat de mai multă vreme în atenția gândirii creştine, a filosofiei şi a filmologiei de orientare religioasă, atât în Occident, cât şi în România.

Este îmbucurător când un asemenea demers vine din direcția unui om de teatru. Căci lumea rampei şi cea a ecranului, deși, în virturea emergenței comune, îşi împrumută adesea reciproc din experienţă în sfera praxisului, în amvoanele teoriei, și-au creat, în ultimele patru-cinci decenii, domenii de cercetare relativ autonome și vocabulare hermeneutice distincte.

Cu atât mai mare este meritul autoarei de a încerca să reapropie, la nivelul discursului teoretic, cele două arte-surori.” – Dr. Elena Dulgheru

Absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, conferenţiar universitar şi redactor la revista yorick.ro, Marina Roman este critic de artă, doctor în studii teatrale, membru al secţiei Critică din cadrul Uniunii Cineaştilor din România. De trei decenii se dedică jurnalismului cultural, atât în presa scrisă şi în radio, cât, mai ales, în televiziune. Pentru televiziune şi cinema are o preocupare constantă.

În volumul „Cele mai bune 10 filme româneşti ale tuturor timpurilor” (Editura Polirom, 2010) a semnat două analize dedicate filmelor lui Mircea Daneliuc, „Proba de microfon” şi „Croaziera”. Ca realizator tv al postului TvRM, Marina Roman este autoarea unor filme documentare dedicate personalităţilor din lumea artei: actorii Carmen Stănescu şi Ion Lucian, Tudor Gheorghe, coregrafa Gabriela Voinea sau sculptorul Ion Irimescu.

Recent apărut, volumulAmbiguitate teatrală şi finalitate liturgică în opera lui Andrei Tarkovski” reprezintă teza sa de doctorat, condusă de profesorul şi regizorul Alexa Visarion.

Număr de vizualizări :1123


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro