„Cârtiţele Securităţii. Agenţi de influenţă din exilul românesc”, de Dinu Zamfirescu

oct. 1st, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 9 octombrie 2013, ora 17.00, la Jockey Club (Str. Episcopiei nr. 9, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului „Cârtiţele Securităţii. Agenţi de influenţă din exilul românesc”, de Dinu Zamfirescu, Editura Polirom. Participă, alături de autor: Zoe Petre, Neagu Djuvara, Stelian Tănase. Moderator: Liviu Tofan.

„Exilul românesc a reprezentat o preocupare constantă pentru autorităţile politice de la Bucureşti, deoarece criticile acestuia la adresa totalitarismului afectau grav imaginea României în străinătate. Pentru a destabiliza diaspora, Securitatea a recurs la „cârtiţe”, agenţi recrutaţi chiar dintre membrii acesteia. Documentele din arhiva CNSAS cuprinse în volum dezvăluie acţiunile regimului comunist împotriva exilului desfăşurate prin intermediul a trei astfel de agenţi: Virgil Veniamin, Eftimie Gherman şi Pamfil Şeicaru. Operaţiunile lor de influenţare au avut în multe cazuri rezultatele scontate – au dezinformat, au fracţionat iniţiative de grupare a exilului, au încurajat şi au întreţinut intrigi şi vanităţi. Cititorii interesaţi află astfel detalii despre metodele prin care Securitatea încerca să-i combată pe românii din străinătate ce criticau conducerea totalitară, de la tentativele de compromitere a opozanţilor mai virulenţi la menţinerea insidioasă a unui aşa-zis „dialog cu ţara”, totul în scopul de a anihila acţiunile exilaţilor.” (editorii)

Dinu Zamfirescu a fost deţinut politic, figură marcantă a exilului românesc după plecarea din ţară în 1975, autor a numeroase articole şi studii publicate în presa exilului românesc (BIRELuptaDialogCurierul Românesc). A fost corespondentul la Paris al postului de radio BBC, secţia română, timp de 14 ani. Iniţiator, împreună cu Radu Câmpeanu, al primei Asociaţii a Foştilor Deţinuţi Politici din România, cu sediul la Paris. Membru în Biroul Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului din România, cu sediul la Paris. A fost profesor de drept în cadrul Academiei Créteil, Franţa. A deţinut funcţia de preşedinte al Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc de la înfiinţare, în 2003, până în 2010, iar actualmente este preşedintele Consiliului Ştiinţific în cadrul IICCMER şi membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Număr de vizualizări :1240


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro