Săptămâna Impresionismului Românesc la Artmark

sept. 27th, 2013 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 28 septembrie 2013, de la ora 18:30, la Athenee Palace Hilton, Casa de licitații Artmark organizează Licitația de Impresionism și Postimpresionism în cadrul Săptămânii Impresionismului Românesc. Expoziția operelor poate fi vizitată la Artmark în perioada 23 septembrie -28 septembrie. Cele aproape 150 de capodopere reunite de Artmark, semnate de marii maeștri ai artei românești, sunt tablouri extrem de valoroase, de o frumusețe și o tehnică desăvârșite. În ciuda acestui fapt, peste 75% dintre opere au prețuri de pornire sub 1000 de euro.


Vedetele Săptămânii Impresioniste la Artmark sunt capodoperele lui Nicolae Grigorescu, cel mai valoros artist român pe piața internă, al cărui car cu boi, intitulat „Convoi de care la amiază” (valoare estimativă: 30.000 – 50.000 de euro), a aparținut colecţiei Eric Kessler, fost ambasador al Elveţiei în România. La aceeași valoare estimativă se ridică și o altă operă importantă creată de Grigorescu în ultimii ani, „Peisaj de pe Valea Doftanei”, tablou similar „Peisajului” grigorescian expus la Muzeul Național de Artă al României.
Nu mai puțin de cinci opere semnate Nicolae Tonitza sunt prezente în Expoziția de Impresionism de la Artmark. Dintre acestea, se distinge „Tătăroaică” (valoare estimativă: 30.000 – 50.000 de euro), un portret ce ne introduce în universul dobrogean explorat de artist în a doua jumătate a anilor ′20. Dragostea pentru flori reflectată de creația lui Tonitza într-un univers cromatic impresionant se remarcă rareori în tablouri tranzacționate pe piața de artă. Săptămâna Impresionistă aduce în expoziția de la Artmark și o astfel de capodoperă a genului, „Gladiole roșii”, purtând semnatura artistului, a cărei valoare estimativă este cuprinsă între 15.000 și 25.000 de euro. Tabloul este cu atât mai important cu cât o schiță a „Tătăroaicei” a fost realizată de artist pe verso.
Vedutele venețiene, o tematică impresionistă prin excelență, a atins apogeul valorii prin doi exponenți de marcă ai artei românești: Gheorghe Petrașcu și Nicolae Dărăscu, ambii prezenți în Săptămâna Impresionismului Românesc. Operele acestora, „Veneția” (valoare estimativă: 20.000 – 40.000 de euro), respectiv „Bărci la Chioggia” (valoare estimativă: 20.000 – 30.000 de euro) pot fi admirate în Expoziția de la Palatul Cesianu.

Număr de vizualizări :1490


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro