Prima confruntare din cadrul Duelului Viorilor, la Braşov

sept. 24th, 2013 | By | Category: Eveniment

Luni, 23 septembrie 2013, la Sala Complexului Militar din Braşov a avut loc prima confruntare din acest an a celor două viori de colecţie, Stradivarius şi Guarneri şi a celor doi artişti de talie internaţională: Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, arbitraţi de pianistul Horia Mihail.

“Turneul naţional ”DUELUL VIORILOR”, ce are loc între 23 septembrie şi 4 octombrie în 8 oraşe din România, se dovedeşte a fi deja un brand, un eveniment binecunoscut şi aşteptat an de an cu mai mult interes de către iubitorii muzicii de calitate. Anul acesta, turneul a fost sold-out încă înainte de a începe, iar cei ce au cumpărat bilete nu vor avea nimic de regretat, dovadă fiind entuziasmul spectatorilor din Braşov: Este un dialog, cu noi, publicul, iar între ei nu este un duel, este ceva superb”. „Amândoi violoniştii mi-au plăcut, nu văd nicio diferenţă între ei. Au reuşit să facă chiar şi conversaţie cu viorile”. „Ca sa iasă un astfel de dialog pe scenă e o muncă enormă, ore şi zile, fără copilărie, fără adolescenţă, vieţi dedicate muzicii”, au spus spectatorii din Braşov după recital.

Dar şi artiştii asteaptă la fel de nerăbdători acest turneu. Liviu Prunaru străbate lumea în turnee cu Royal Concertgebouw Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume, al cărei concert-maestru este. La festivalul Enescu a susţinut două concerte cu orchestra, cu săli arhipline. În 9 octombrie, cu Orchestra de Cameră Radio, va fi în triplă postură: de solist, dirijor, concert maestru. Şi totuşi Duelul Viorilor ramâne un proiect al său de suflet. ’’Eu abia aştept să vină septembrie sau octombrie, când este Duelul, şi să mergem pe noi drumuri şi să trăim noi aventuri.. Dacă nu eram foarte apropiaţi din cauza distanţei, Duelul nu a făcut decât să înnoade şi să strângă legăturile care deja existau între noi. Constat că de la an la an începutul este mai uşor şi primul recital din acest an a fost mai bun decât primele recitaluri ale anilor trecuţi.”

Şi Gabriel Croitoru constată la finalul primului recital: „Văd că interesul publicului este din ce în ce mai mare. Nu scade de la an la an, din contră creşte şi acest lucru mă bucură foarte mult.(organizatorii)

Cea de-a treia bătălie din sălile de concert continuă şi va fi consemnată astfel:

Vioara Stradivarius „Pachoud” construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziţia lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam.

Vioara Guarneri del Gesu „Catedrala”, datată 1731, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu şi care este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul naţional ”George Enescu”, în patrimoniul căruia se află.

Liviu Prunaru, un artist de talie internaţională. I-a avut profesori pe Alberto Lysy (cu care a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea « Dublul concert » de Bach) şi pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu). Este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa

solistică internaţională în plină ascensiune cuprinde colaborări cu cele mai importante orchestre din lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre

National de Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena ş.a. Un număr mare de premii internaţionale, participări la festivaluri şi înregistrări audio se adaugă palmaresului său.

Gabriel Croitoru, prof. univ. dr la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, al Filarmonicii « Paul Constantinescu » din Ploieşti şi membru al Cvartetului de Stat « Transilvan » – Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ş.a. Distincţii de prestigiu obţinute stau dovadă a talentului violonistului român : Premiul al III-lea la Concursul « N. Paganini » – Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul « Fritz Kreisler » – Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul Internaţional « Zino Francescatti » – Aix-en Provence (Franţa) ş.a.

Pianistul Horia Mihail, un muzician al cărui rafinament transpare din fiecare apariţie în concert sau recital, este unul din cei mai apreciaţi pianişti români ai generaţiei sale. În calitatea sa de solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, Horia Mihail susţine numeroase concerte şi recitaluri pe scena Sălii Radio din Bucureşti, colaborează cu orchestre de profil din ţară, fiind totodată solist al Filarmonicii din Braşov, dar şi în turnee în ţară sau străinătate. De-a lungul timpului a susţinut peste 2000 de recitaluri şi concerte în 18 ţări, pe patru continente. În ultimii ani, Horia Mihail a susţinut mai multe proiecte naţionale de anvergură muzicale, solistice sau de muzică de cameră, cu impact cultural dar şi social precum Pianul călător (www.pianulcalator.ro), Flautul de aur (www.flautuldeaur.ro),  Vioara lui George Enescu la sate (www.vioaraluienescu.ro) şi, bineînţeles Duelul viorilor (www.duelulviorilor.ro).

PROVOCAREA este de fapt repertoriul dens, atractiv, spectaculos şi dificil:

Gabriel Croitoru – vioară şi Horia Mihail-pian

Piotr Ilici Ceaikovski (1840-1893) –„Meditaţie” pentru vioară şi pian op. 42 nr. 1

Pablo de Sarasate (1844-1908)– Dans spaniol nr.8 op.26

Saint-Saens (1835-1921) – Ysaye (1858-1931) – Studiu în formă de vals

„Ciocârlia” – prelucrare folclor de Grigoraş Dinicu

Liviu Prunaru – vioară şi Horia Mihail-pian :

Nicolo Paganini (1782-1840) – „Cantabile şi Vals” op.19 pentru vioară şi pian

Manuel de Falla (1876-1946) – Kreisler (1875-1962) – „Dans spaniol” („La vida breve”)

Richard Wagner (1813-1883) – „Albumblatt” („File de album”) : „Romanze” pentru vioară şi pian

Henry Wieniawski (1835-1880) – ”Souvenir de Moscou” pentru vioară şi pian

Gabriel Croitoru – vioară şi Liviu Prunaru – vioară

Charles de Beriot – Grand Duo Concertant no.3 pentru doua viori

Liviu Prunaru – vioară, Gabriel Croitoru – vioară şi Horia Mihail – pian

Christian Sinding – Serenada no. 2 op 92 pentru doua viori si pian

DATELE ŞI LOCURILE:

23 SEPTEMBRIE,  Braşov, Sala Complexului Militar, ORA 20.30

24 SEPTEMBRIE, Târgu Mureş, Palatul Culturii, ora 19.00

25 SEPTEMBRIE, Turda, Teatrul Municipal, ora 19.00

27 SEPTEMBRIE, Craiova, Sala Filarmonicii, ora 19.00

28 SEPTEMBRIE, Piteşti, Casa de Cultură, ora 19.00

30 SEPTEMBRIE, Iaşi, Opera Naţională Română, ora 19.00

1 OCTOMBRIE, Bacău, Ateneu, ora 19.00

4 OCTOMBRIE, Bucureşti, Sala Radio, ora 19.00

Organizatori: Radio România Cultural şi Accendo

Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Partener principal: Muzeul naţional „George Enescu”

Coproducători: Radio România Regional şi TVR 2

Număr de vizualizări :989


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro