Andras Varga, Livia Roşca, Miruna Vlada şi Andra Rotaru la Strada de C`Arte

sept. 28th, 2013 | By | Category: Eveniment

Vineri, 27 septembrie 2013, ora 20:00, în cadrul festivalului Strada de C`Arte (Bucureşti, 20-28 septembrie 2013), la “Rampa de Jazz şi Poezie” au fost invitate Livia Roşca, Miruna Vlada şi Andra Rotaru, alături de muzicianul Andras Varga. Aceştia au fost prezentaţi de Mireille Rădoi, directoarea generală a Bibliotecii Centrale Universitare Carol I.

“Suntem în penultima seară a Străzii de C`Arte, festival pe care l-am iniţiat acum trei ani şi pe care am reuşit să-l susţinem cu eforturi uriaşe, însă ne bucurăm că am reuşit. Ne aflăm în cea de-a şaptea zi a festivalului, o seară atipică în seria celorlalte întâmplări minunate din acest spaţiu neconvenţional. Vom avea flamenco în seara aceasta şi trei tinere poete.”, a deschis Mireille Rădoi evenimentul.

“Andras Varga a venit de la Debrecen, unde a fost parte dintr-un proiect similar cu acesta, în care muzica şi poezia şi-au dat mâna.”, a continuat Mireille Rădoi, prezentându-l pe chitarist şi invitându-l pe scenă.

Muzica şi poezia, limbaje universale

“Atât muzica cât şi poezia sunt limbaje universale, ele se adresează sufletului şi sunt pornite din suflet. Împreună cred că vor salva lumea.”, a declarat Mireille Rădoi.

Prima care a deschis seara de poezie a fost Andra Rotaru, care a citit din cel mai recent volum, “Lemur”, editat de Cartea Românească în 2012.

Poezia iese din ritmuri

“Îmi face plăcere să invit pe scenă o poetă cu o vervă extraordinară, foarte tânără, o poetă care a debutat în 2004 şocându-i pe foarte mulţi cu volumul “poemextrauterine”, Editura Paralela 45. În 2007, a publicat volumul “pauza dintre vene”, la Editura Cartea Românească. Este deja inclusă în numeroase antologii şi tradusă, a susţinut nenumărate lecturi publice în ţară şi în străinătate. Este un om care se implică în foarte multe proiecte culturale, este sufletul lor. Scriitoarea pregăteşte un volum de proză scurtă şi un nou volum de poezie.”, a prezentat-o Mireille Rădoi pe Miruna Vlada.

“Poezia porneşte, de la Pann încoace, de la ritmuri. Poezia iese din ritmuri, stoarce din cuvinte toate ritmurile, prin urmare, poezia în sine este muzică. Se poate ca, uneori, poezia pusă pe muzică să fie de o redundanţă crasă. Poezia adevărată se spune, e cea care rezistă şi cu muzică şi fără, rezistă în toate mediile. Cu toate acestea, mie îmi plac seratele de muzică şi poezie pentru că vin să se pună în valoare una pe alta.”, a spus Miruna Vlada.

După lectura plină de vervă a Mirunei Vlada a citit Livia Roşca, cea care a debutat în 2006 la Cartea Românească cu volumul “Ruj pe icoane”, în urma câştigării concursului de manuscrise al editurii.

“Ca modalităţi de expresie, muzica şi poezia sunt complementare, iar asta este evident pentru că, de la celebrele sonete ale lui Shakespeare încoace, versurile se pot pune pe muzică. Muzica bună are versuri bune, şi, mai mult decât atât, am convingerea că ambele se adresează aceleiaşi zone din creier. Pentru cei care le creează sunt o formă de exprimare şi de cristalizare a emoţiilor, pentru cei care le receptează sunt portiţe de evadare, dar şi căi de a intra într-o lume în care este mai uşor să ai contact cu tine însăţi.”, a spus Livia Roşca.

Seara de muzică şi poezie s-a încheiat cu cele trei invitate care au făcut schimb de poeme, recitându-şi una alteia versurile.

Număr de vizualizări :1279


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro