LUMEA CA LITERATURĂ (6) CEL MAI FRUMOS OMAGIU

iul. 26th, 2013 | By | Category: Postcard

Fiindcă în precedentul episod m-am referit la nunta prietenului meu George Țâra, o să continui și azi cu o mostră din sacul fără fund al poveștilor și amintirilor lui indimenticabile (nu degeaba îl iubește el atâta pe Ion Creangă!)

Stăteam amândoi, la începutul anilor `80, în gazdă în cartierul Militari, la o cunoștință de-a lui. La un moment dat primește un telefon-ultimatum de la bunica din Prundul Bârgăului: ”George dragă, să vii iute până acasă, că o sosit la farmacie o fată așa de frumoasă și bună, cum n-am mai văzut. I-am povestit de tine, că scrii, că ești în București și domnișoara vrea neapărat să te cunoască”. Evident, bunica, grijulie ca întreaga familie, voia să-l însoare pe George, ”să nu mai piardă vremea” prin haotica noastră capitală.

George a șovăit o vreme, dar la îndemnul meu (”Du-te, măi, ce te costă? În cel mai rău caz, o să ai o aventură”.), și-a pus costumul de la bacalaureat, care-i cam pușca pe la subsuori, cămașă albă, cravată, a luat trenul de noapte spre Bistrița, apoi un scălâmb de autobuz spre Prundul Bârgăului și la prânz, fraîche, cu o sticlă de coniac într-o mână și un buchet de flori în cealaltă, s-a înființat la farmacie, unde domnișoara proaspăt absolventă îl aștepta, desigur, emoționată.

După numai o zi, George a reapărut în București, iritat, dar și râzând. ”Ei, cum a fost?” Relatarea lui: ”Când am intrat în farmacie, era să scap sticla din mână: în viața mea, măi Ioane, n-am văzut o fată mai urâtă, balcâză și lălâie, cum zice Creangă. Am stat vreo zece minute, blestemând-o în gând pe bunica, apoi, pretextând că am de cosit în livadă, am întins-o, m-am dus acasă la bunica și i-am strigat: De ce m-ai făcut să bat atâta drum pentru urâțenia asta? La care știi ce mi-a răspuns? Vai de mine, măi George, cum să fie urâtă când o făcut atâta școală? Șase ani de farmacie!”

Mărturisesc că n-am mai auzit niciodată un omagiu mai frumos, mai profund adus ideii de intelectualitate.

Ioan Groșan

Număr de vizualizări :1057


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro