Fondul de carte Lucian Blaga, inaugurat în Albania

iul. 30th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor Minorităților Etnice din România „Europa 21” a inaugurat, în data de 12 iulie 2013, Fondul de carte Lucian Blaga, la Biblioteca municipală Korcea din Albania. Volumele au fost donate de AJSMER „Europa 21”, Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș, județul Alba, și Biblioteca Națională a României.

“Familia pe linie maternă a marelui poet Lucian Blaga își avea originile în Voskopoje (legendarul oraș Moscopole din regiunea Korcea, Albania) și se chema Moga. Primul Moga care a ajuns în Sebeș (județul Alba,), în secolul al XVIII-lea, a fost preotul Gheorghe Moga care a dat României o generație de peste 22 de clerici ortodocși. În volumele sale biografice, Lucian Blaga vorbea cu mândrie de originile sale macedoromâne și mărturisea că și-ar fi dorit să ajungă cândva în locurile de naștere ale strămoșilor lui.

Nu a ajuns, însă am reușit noi să-l aducem acasă, la Korcea  (Albania), prin intermediul cărților.

Fondul de carte care îi poartă numele va fi îmbogățit periodic cu publicații destinate cititorilor români (aromâni) din sudul Albaniei, legați spiritual prin limbă și cultură de rudele lor de la nord de Dunăre. Mulțumim tuturor acelora care doresc să sprijine cu câte un volum dezvoltarea acestui Fond de carte Lucian Blaga.” – Maria DobrescuJurnalistă, AJSMER „Europa 21”

Număr de vizualizări :2713


2 Comments to “Fondul de carte Lucian Blaga, inaugurat în Albania”

  1. Maria Dobrescu spune:

    În poză se află scriitorii Pandi Bello (muzicolog din Korcea), Marius Dobrescu și Vlad Zografi (România) și Skender Rusi (poet, directorul Bibliotecii municipale din Korcea, Albania.

  2. Alexandra spune:

    M-ar interesa numele cărților ce au fost afișate la Fondul de Carte. Nu e niciodată târziu să achiziționezi o carte bună și sunt sigură că aici au fost expuse doar cele de calitate. O zi bună!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro