Festivalul Literar al Sardiniei de la Gavoi, ediţia a X-a

iul. 3rd, 2013 | By | Category: Agenda de carte

În perioada 4-7 iulie 2013, va avea loc cea de-a X-a ediţie a Festivalului Literar al Sardiniei de la Gavoi. În cadrul secţiunii “Scrieri poetice”, poeta Ruxandra Cesereanu va participa împreună cu poetul austriac Karl Lubomirski la un dialog moderat de Chiara Valerio, scriitor  şi critic literar. La eveniment va participa şi Giovanni Magliocco, traducătorul poetei în limba italiană şi cercetător al operei poetice a acesteia. Evenimentul de duminică, 7 iulie 2013, ora 17:15, din piaţa Mesubidda din Gavoi, se va încheia cu un scurt recital de poezii din opera celor doi poeţi invitaţi în lectura actorului Alessandro Melis. La ediţiile din anii precedenţi au participat scriitorii Lucian Dan Teodorovici (2011) şi Dan Lungu (2012), ambii însoţiti de traducătoarea Ileana Maria Pop.

Ruxandra Cesereanu este poetă, prozatoare, eseistă. A urmat cursurile Facultăţii de litere din Cluj, pe care a absolvit-o în 1985. Actualmente este conferenţiar la catedra de Literatură Comparată a Facultăţii de Litere din Cluj. Face parte din stafful Phantasma, Centrul de Cercetare a Imaginarului, de la Cluj, în cadrul căruia a susţinut ateliere de scriere creatoare în poezie şi proză (2002-2012). De asemenea, este redactor-şef adjunct la revista de cultură Steaua.

Giovanni Magliocco predă limba şi literatura română la Universitatea „Aldo Moro” din Bari. Cercetările sale se concentrează în special asupra poeziei româneşti moderne şi contemporane, asupra prozei fantastice şi a literaturii române francofone. A publicat numeroase studii despre Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Mircea Eliade, Paul Păun, Radu Stanca, Panait Istrati, Petru Creţia, Ana Blandiana, Ruxandra Cesereanu etc. A tradus din franceză volumul Fragments chaotiques al poetului libanez Alain Tasso (L’Harmattan, 2003), a îngrijit şi tradus din limba română La luce delle pietre de Dinu Flămând (Palomar, 2009) şi COMA de Ruxandra Cesereanu (Aracne, Roma, 2012), a publicat monografia: Il Circolo Letterario di Sibiu. Manierismo e poetica del mito nell’opera di Radu Stanca (Aracne, 2012), rezultatul cercetărilor sale de doctorat.

Special pentru acest eveniment, Editura Aracne a reeditat antologia de poezie COMA în cadrul noii colecţii Danubiana, coordonată de Giovanni Magliocco şi Gisèle Vanhese, adăugând o postfaţă semnată de Paola Laskaris.

Organizatorii au propus în acest an aniversar un proiect inedit, astfel încât concertul tradiţional inaugural al Festivalului să reunească muzicieni de jazz din ţările care sunt reprezentate printr-un institut de cultură, la care se vor adăuga şi doi muzicieni italieni. Titlul acestuia este Concert pentru Europa la Gavoi. Concertul va avea loc joi, 4 iulie, ora 22:00, la Giardino Comunale Binzadonnia şi va fi susţinut de o formaţie compusă din: Christopher Dell, vibrafon (Germania prin Institutul Goethe de la Roma); Gavino Murgia, saxofon (Italia); Nicolas Simion, clarinet (România prin Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia); Maciej Fortuna, trompetă (Polonia prin Institutul Polonez de Cultură de la Roma); Lelio Giannetto, bas (Italia), Wolfgang Reisinger, baterie (Austria prin Forumul Cultural Austriac de la Roma). Cei şase muzicieni vor da viaţă unei producţii muzicale originale studiată special pentru această manifestare.

Nicolas Simion este unul dintre puţinii muzicieni români din generaţia sa care a rămas credincios jazzului românesc şi care a reuşit să-şi găsească drumul în scena jazzului contemporan european, ducând mai departe ideile şi experienţa „generaţiei de aur” a jazzului autohton (începută în anii 50-60 prin Jancy Körössy, Richard Oschanitzky, Marius Popp, Dan Mândrilă, Ștefan Berindei, Johnny Răducanu, Eugen Gondi, Aura Urziceanu şi mulţi alţii). Nicolas Simion a înţeles că numai printr-o sinteză din folclorul românesc, muzica clasică (în special a sec. XX) şi jazz ar putea ajunge la o identitate artistică, menită să fie în acelaşi timp românească şi universală. Ethno jazz, folk jazz sau world music… „eticheta” nu contează atât de mult, cel mai important lucru este conţinutul şi mesajul acestei arte sonore. Muzica sa sună româneşte fără să o facă voit sau forţat, paleta coloristică a pieselor compuse sau adaptate şi aranjate de el, prelucrările făcute în ultimii ani şi documentate pe nenumărate CD-uri (peste 30 apărute până în prezent) sunt dovada acestui travaliu de peste 30 de ani de muncă.

Participarea lui Nicolas Simion şi a lui Giovanni Magliocco la Festivalul Literar al Sardiniei este susţinută de Institutul Cultural Român.

Începând cu 2004, Festivalul Literar al Sardiniei de la Gavoi s-a afirmat ca una dintre cele mai importante manifestări de acest gen din Italia. Festivalul este organizat de Asociaţia Culturală „L’Isola delle Storie” – al cărei preşedinte este binecunoscutul scriitor Marcello Fois –, cu sprijinul Regiunii Autonome a Sardiniei şi al Primăriei din Gavoi, în colaborare cu numeroase instituţii locale şi în parteneriat permanent cu diverse institute de cultură din Italia: Goethe Institut, Institutul Polonez din Roma, Forumul Austriac de Cultură din Roma şi, din 2011, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Număr de vizualizări :1225


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro