Cultura – axa esențială a cooperării franco-române

iul. 16th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Cu prilejul vizitei sale în România, premierul francez Jean-Marc Ayrault a transmis un puternic și important mesaj: cultura este axa esențială a cooperării franco-române.

Domnul Jean-Marc Ayrault, Prim-ministru al Franței, a efectuat o vizită oficială în România cu scopul reafirmării și consolidării relațiilor bilaterale din domeniile economic, științific și cultural. Deplasarea la București a premierului francez, în zilele de 11 și 12 iulie, se înscrie pe direcția prelungirii cu cinci ani a parteneriatului strategic dintre Franța și România, semnat în anul 2008.

Programul oficial al delegației guvernamentale franceze a inclus convorbiri cu Președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta, inaugurarea Liceului francez “Anna de Noailles” la noua sa locație și o vizită la Centrul tehnic de încercări al Uzinei Dacia.

Invitați personali ai domnului Jean-Marc Ayrault, pentru a-l însoți pe parcursul vizitei în România, au fost: Basarab Nicolescu (fizician și filozof), George Banu (teatrolog), Radu Mihăileanu (cineast) și Anina Ciuciu (studentă la Sorbona, autoare a cărții “Je suis Tzigane et je le reste” / “Sunt țigancă și așa vreau să rămân”)

În discursul rostit la sediul Ambasadei, cu ocazia recepției de celebrare a aniversării Zilei Naționale a Franței (14 iulie), premierul francez a ținut să menționeze întâlnirea avută cu oameni de cultură români în data de 12 iulie, la Librăria Humanitas – Cișmigiu din București. Domnul Jean-Marc Ayrault a fost acompaniat de invitații săi Basarab Nicolescu, George Banu și Radu Mihăileanu, personalități ale culturii franco-române din Franța. Au fost prezenți: Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Gabriela Adameșteanu și alții.

Cel mai mult m-a impresionat întâlnirea pe care am avut-o cu artiștii într-o librărie, în această după amiază, acum câteva ore.

Domni și doamne din lumea culturală care vorbesc minunat limba franceză, datorită cărora transmit acest mesaj tocmai pentru că esențial în relația dintre Franța și România este cultura, este limba, sunt valorile pe care le împărtășim și pe care trebuie să le ducem la un nivel superior, chiar dacă România este de mulți ani membră activă și dinamică a Organizației Internaționale a Francofoniei.

Este mesajul pe care mi l-au transmis acești scriitori, cineaști, cercetători, academicieni, acești domni și aceste doamne din lumea teatrului. Mi-au spus: «este pârghia care ne va permite să avem o relație durabilă și puternică». Să invităm artiștii în România, să vă invităm artiștii în Franța și să facem România cunoscută – în mod special în Franța, iar eu îmi asum total acest angajament.“(1)*

Cristina Poterășoiu

(1) Citat preluat din discursul rostit de premierul francez la sediul Ambasadei Franței

http://www.gouvernement.fr/premier-ministre/discours-du-premier-ministre-lors-de-la-reception-a-l-ambassade-de-france-a-l-occas

* traducerea citatului: Cristina Poterășoiu

Foto 1: imagine de la dineul oferit de premierul român Victor Ponta domnului Jean-Marc Ayrault, Prim-ministru al Franței, în data de 11 iulie 2013, la Vila Dante din București; de la stânga la dreapta: Radu Mihăileanu, Victor Ponta, Anina Ciuciu, Jean-Marc Ayrault, Basarab Nicolescu și George Banu

Foto 2: imagine de la Librăria Humanitas Cișmigiu (arhiva personală Basarab Nicolescu)

Număr de vizualizări :2078


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro