spot_img

Cultura – axa esențială a cooperării franco-române

Cu prilejul vizitei sale în România, premierul francez Jean-Marc Ayrault a transmis un puternic și important mesaj: cultura este axa esențială a cooperării franco-române.

Domnul Jean-Marc Ayrault, Prim-ministru al Franței, a efectuat o vizită oficială în România cu scopul reafirmării și consolidării relațiilor bilaterale din domeniile economic, științific și cultural. Deplasarea la București a premierului francez, în zilele de 11 și 12 iulie, se înscrie pe direcția prelungirii cu cinci ani a parteneriatului strategic dintre Franța și România, semnat în anul 2008.

Programul oficial al delegației guvernamentale franceze a inclus convorbiri cu Președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta, inaugurarea Liceului francez “Anna de Noailles” la noua sa locație și o vizită la Centrul tehnic de încercări al Uzinei Dacia.

Invitați personali ai domnului Jean-Marc Ayrault, pentru a-l însoți pe parcursul vizitei în România, au fost: Basarab Nicolescu (fizician și filozof), George Banu (teatrolog), Radu Mihăileanu (cineast) și Anina Ciuciu (studentă la Sorbona, autoare a cărții “Je suis Tzigane et je le reste” / “Sunt țigancă și așa vreau să rămân”)

În discursul rostit la sediul Ambasadei, cu ocazia recepției de celebrare a aniversării Zilei Naționale a Franței (14 iulie), premierul francez a ținut să menționeze întâlnirea avută cu oameni de cultură români în data de 12 iulie, la Librăria Humanitas – Cișmigiu din București. Domnul Jean-Marc Ayrault a fost acompaniat de invitații săi Basarab Nicolescu, George Banu și Radu Mihăileanu, personalități ale culturii franco-române din Franța. Au fost prezenți: Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Gabriela Adameșteanu și alții.

Cel mai mult m-a impresionat întâlnirea pe care am avut-o cu artiștii într-o librărie, în această după amiază, acum câteva ore.

Domni și doamne din lumea culturală care vorbesc minunat limba franceză, datorită cărora transmit acest mesaj tocmai pentru că esențial în relația dintre Franța și România este cultura, este limba, sunt valorile pe care le împărtășim și pe care trebuie să le ducem la un nivel superior, chiar dacă România este de mulți ani membră activă și dinamică a Organizației Internaționale a Francofoniei.

Este mesajul pe care mi l-au transmis acești scriitori, cineaști, cercetători, academicieni, acești domni și aceste doamne din lumea teatrului. Mi-au spus: «este pârghia care ne va permite să avem o relație durabilă și puternică». Să invităm artiștii în România, să vă invităm artiștii în Franța și să facem România cunoscută – în mod special în Franța, iar eu îmi asum total acest angajament.“(1)*

Cristina Poterășoiu

(1) Citat preluat din discursul rostit de premierul francez la sediul Ambasadei Franței

http://www.gouvernement.fr/premier-ministre/discours-du-premier-ministre-lors-de-la-reception-a-l-ambassade-de-france-a-l-occas

* traducerea citatului: Cristina Poterășoiu

Foto 1: imagine de la dineul oferit de premierul român Victor Ponta domnului Jean-Marc Ayrault, Prim-ministru al Franței, în data de 11 iulie 2013, la Vila Dante din București; de la stânga la dreapta: Radu Mihăileanu, Victor Ponta, Anina Ciuciu, Jean-Marc Ayrault, Basarab Nicolescu și George Banu

Foto 2: imagine de la Librăria Humanitas Cișmigiu (arhiva personală Basarab Nicolescu)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508