Consiliul Naţional al Audiovizualului a respins grilă de vară a Radio România Actualităţi

iul. 26th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

În urma solicitării Radio România Actualităţi, de modificare a grilei de vară, Consiliul Naţional al Audiovizualului a respins această controversata grilă de vară, care reducea ponderea emisiunilor dedicate culturii, analizei sociale şi spiritualităţii în grila adaptată pentru vară a RRA”. De curând, grila de vară a principalului post de radio public, Radio România Actualităţi, a fost criticată de 70 de personalităţi culturale şi religioase, într-o scrisoare deschisă transmisă CNA şi Comisiilor de cultură din Parlament. AgentiadeCarte.ro a publicat pe 17 iulie 2013 această scrisoare deschisă:

Scrisoarea deschisă către Comisiile de Cultură şi Mass-Media din Senat şi Camera Deputaţilor şi către CNA:

Semnalam cu ingrijorare derapajul catre profilul radiourilor de tip comercial al principalului post de radio public, Radio Romania Actualitati, ale carui misiuni de baza sunt si trebuie sa ramana informarea si formarea (educatia) ascultatorilor.

Constatam cu surprindere reducerea substantiala a ponderii emisiunilor dedicate culturii, analizei sociale si spiritualitatii in grila adaptata pentru vara a RRA.

In acest sens,  desi  detin  pozitia  de  lider de audienta,  emisiuni  precum   “Maraton de duminica” – tribuna de exprimare a personalitatilor autentice, sau “Radioul de sambata seara” – singurul spatiu compact din actuala grila RRA acordat actului cultural romanesc si international,  au fost drastic reduse de la 3 ore la doar 55 minute;  “Actualitatea credintei” – seria de emisiuni dedicata detalierii manifestarilor constiintei religioase contemporane – a fost diminuata la doar 5 minute (un sfert din timpul de emisie acordat pana acum).

Aceste “adaptari” s-au efectuat concomintent cu schimbarea orelor de difuzare catre zone de audienta minima.  Pe spatiile  “eliberate” de povara spiritului se difuzeaza actualmente, sub pretext estival, muzica de intretinere.

Consideram ca valorile fundamentale morale si culturale nu intra in vacanta niciodata, asadar nici pe timpul verii.

In conditiile in care peisajul audiovizual contemporan este constant invadat de programe facile, sustinem pastrarea ponderii de pana acum la RRA a emisiunilor sus mentionate – produse media echilibrate, de inalta calitate si profunzime editoriala, cu invitati de prestigiu – cu atat mai mult cu cat, subliniem, fiecare dintre ele s-a dovedit a fi si lider de audienta pe tronsoanele orare respective.

Am luat nota de recentele declaratii ale presedintelui SRR, Ovidiu Miculescu, in privinta faptului ca “actul de cultura este obligatoriu in audiovizualul public” si, de asemenea, “cultura – alaturi de informare, educatie si divertisment – inseamna misiunea publica a SRR” si credem ca, respectand aceste convingeri, managementul postului Radio Romania Actualitati va readuce grila de programe la standardele valorilor fundamentale nationale.

Semnatari:

Acad. Constantin Balaceanu Stolnici
Acad. Eugen Simion
Acad. Dan Haulica
Acad. Razvan Theodorescu
Acad. Sorin Dumitrescu
Mircea Cartarescu
Ana Blandiana
Romulus Rusan
Radu Ciuceanu
Radu Boroianu
Georgeta Filitti
Andrei Oisteanu
Vintila Mihailescu
Augustin Buzura
Dan C. Mihailescu
Stefan Cazimir
Alex Stefanescu
Florin Iaru
Dan Mircea Cipariu
Lucia Hossu Longin
Daniela Zeca Buzura
Doina Rusti
Stere Gulea
Radu Paraschivescu
Stefan Popa Popa’s
Cristian Pirvulescu
Alfred Bulai
Dan Pavel
George Banu
Constantin Chiriac
Maia Morgenstern
Alexandru Dabija
Mihai Manutiu
Anca Manutiu
Marinela Tepus
Dorina Lazar
Cristina Modreanu
Florin Zamfirescu
Laurentiu Damian
Ada Solomon
Arh. Dorin Stefan
Anda Stefan
Liviu Tofan
Sandra Pralong
Cristian Badilita
Olga Delia Mateescu
Ioana Craciunescu
Lari Georgescu
IPS Teofan Savu
IPS Ioan Robu
Pr. Constantin Necula
Pr. Constantin Coman
Dr. Pavel Chirila
Costion Nicolescu
Radu Preda
Marinel  Ioana
Ruxandra Garofeanu
Elisabeta Mondanos
Ileana Pintilie
Marilena Preda Sanc
Ioana Diaconescu
Irina Horea
Doina Hanu
Arh. Ligia Pop
Sorana Georgescu Gorjan
Elena Chirita
Aura Ghergut
Adrian Mihalache
Ana Nedelea
Valentina Zaharia

Număr de vizualizări :1241


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro