Volumul “Al doilea Război Mondial: memorie şi istorie în Estul şi Vestul Europei”, lansat la New Europe College

iun. 20th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Sâmbătă, 22 iunie 2013, ora 12:00, la New Europe College (Str. Plantelor 21, Bucureşti), va avea loc lansarea volumului “Al doilea Război Mondial: memorie şi istorie în Estul şi Vestul Europei” de Diana Dumitru, Igor Cașu, Andrei Cușco, Petru Negură (editori), colecţia „Cartier istoric”, Editura Cartier. Invitaţi: Diana Dumitru, Andrei Cușco, Petru Negură, Gabriel Marin. Lansarea are loc în cadrul conferinţei: „Agents or Objects? Rethinking some Chapters of the History of the Black Sea Region (1812-2012)”

„Volumul de faţă a căutat să îmbine perspectiva locală asupra proceselor legate de practicile politice represive și violente ale regimurilor concurente,care își disputau teritoriul basarabean din punct de vedere militar, politic și identitar, cu o largă analiză comparată a diverselor strategii de (co)memorare a războiului elaborate după 1945 atât în Occident,cât și în spaţiul (post)sovietic. Un scop implicit al volumului a vizat și abordarea specificităţii regionale a multiplelor versiuni ale memoriei războiului structurate de experienţele diferite ale celor două părţi ale continentului în timpul și după a doua conflagraţie mondială. Un aspect tematic major al acestui volum se referă la „competiţia pentru memorie” și la dimensiunea simbolică a politicilor memoriei legate de război în Europa postbelică. Tensiunea permanentă între o abordare strict „istorică” a evenimentelor și una bazată pe funcţionarea selectivă a memoriei există, fără îndoială, mai ales în cazul unor fenomene care afectează auto-reprezentarea și auto-percepţia unor colectivităţi umane de mari dimensiuni.” (Andrei Cuşco)

Număr de vizualizări :1198


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro