Remus Henning concertează la Castelul Peleş

iun. 10th, 2013 | By | Category: Postcard

Sâmbătă, 22 iunie 2013, ora 17:00, la Castelul Peleş (sala de concerte), va avea loc un nou recital, în cadrul celei de-a treia ediţii a Stagiunii Sunetul Muzicii, protagonist: Remus Henning. Acesta va interpreta creaţii de: Claude Balbastre,  Antonin Dvorak, Louis Vierne şi Johann Sebastian Bach. Prezintă: Sebastian Crăciun, realizator Radio România. Evenimentul e organizat de Muzeul Naţional Peleş, ExcesMusic şi Radio Romania Cultural.

Între anii 1989-1991 Remus Henning a urmat o specializare în muzică bisericească la Conservatorul Regal de Muzică din Regensburg (Germania). În perioada 1995-2000 a fost student la Facultatea de Muzică din Braşov (secţia orgă, clasa maestrului Hans EckardSchlandt. În anul 2006 îşi susţine masteratul în Interpretare Organistică la Conservatorul de Muzică din Paris – clasa maestrului Daniel Roth. Susţine anual concerte în ţară şi străinătate: Germania, Austria, Ungaria, Italia, Franţa, Spania, Liban şi Elveţia. Este câştigătorul premiilor: 1992 – premiul I la Concursul de interpretare organistică de la Viena; 1995 – premiul I pentru interpretarea muzicii baroce în München; 2000 – premiul I la Concursul Internaţional de Orgă Paris; 2002 – premiul de onoare pentru cea mai bună interpretare modernă la Festivalul Internaţional de Muzică din Italia; 2006 – premiul de onoare şi trofeul „Omul de Aur“ la Festivalul de Orgă de la Alma-Ata – Kasakhstan. Din anul 2012, este protagonistul producţiei “Orgi istorice din România (5 albume)”, înregistrând deja primul CD cu orgile transilvanene din Cisnădie.

Orga Castelului Peleş a fost construită în anul 1904 de firma Rieger (Jägerndorf) ca op. 1000. Deja numărul acestei lucrări atestă importanţa instrumentului regal. Este vorba de un instrument cu o dispoziţie romantică, registrele fiind dispuse pe două manuale şi pedalier. Acest instrument este înzestrat cu o tractură pneumatică, tubulatura se află într-un dulap cu jalouzii. Instrumentul se află într-o nişă între două încăperi şi poate fi cântat din două console. În arhive există câteva poze cu regina Elisabeta la orgă şi George Enescu la vioară. Regina Elisabeta a României, Carmen Sylva, a fost cea care a trezit interesul tânărului muzician pentru orgă. Regina Elisabeta a primit la vârsta de 12 ani lecţii de orgă de la organistul, pianistul şi compozitorul Sigismund Neukomm, când acesta se afla ca oaspete în castelul Monrepos la Neuwied.

Accesul se face pe bază de invitaţie, care poate fi obţinută de la Muzeul Naţional Peleş, tel. 0244310 918, interior 129 – secţia Relaţii publice sau completând un formular pe site-ul http://peles.ro/concertul-sunetul-muzicii-ii-editia-a-iv-a/

Programul complet al stagiunii pe:

http://stagiuneasunetulmuzicii.wordpress.com

Număr de vizualizări :2218


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro