Lucian Boia susţine conferinţa „De ce este România altfel?” la Ateneul Român

iun. 3rd, 2013 | By | Category: Eveniment

Luni, 10 iunie 2013, ora 19:00, Ateneul Român (Bucureşti) va găzdui conferinţa susţinută de cunoscutul istoric Lucian Boia. Tema conferinţei: „De ce este România altfel?”. Lucian Boia va dialoga cu Gabriel Liiceanu. Evenimentul va fi deschis de Andrei Dimitriu, Directorul General al Filarmonicii „George Enescu”, urmat de un interludiu muzical susţinut de violonista Cristina Anghelescu şi pianistul Viniciu Moroianu. În incheiere, Lucian Boia va acorda autografe.

“Ultimele cărţi ale lui Lucian Boia au stârnit discuţii aprinse. Mai cu seamă „De ce este România altfel?” S-a vorbit de patriotism şi de lipsă de patriotism. Însă criticii cei mai înverşunaţi ai lui Lucian Boia au uitat, pare-se, că numai cine iubeşte poate suferi pentru neîmplinirile fiinţei îndrăgite.” (organizatorii)

Conferinţa este organizată de Filarmonica „George Enescu” în colaborare cu Grupul Humanitas.

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie (Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr şi ficţiune) şi la imaginar (Pentru o istorie a imaginarului), cât şi prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viaţa extraterestră şi sfârşitul lumii până la comunism, naţionalism şi democraţie). A adus, de asemenea, noi interpretări privitoare la istoria Occidentului şi la istoria Franţei. În 1997, lucrarea sa Istorie şi mit în conştiinţa românească a stârnit senzaţie şi a rămas de atunci un punct de reper în redefinirea istoriei naţionale.

Număr de vizualizări :1393


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro