Cultură la temperaturi înalte!, grila de vară Radio România Cultural

iun. 27th, 2013 | By | Category: Eveniment

În lunile de vară 2013, ascultătorii Radio România Cultural vor fi la curent cu noutăţile şi evenimentele din lumea culturală dar în acelaşi timp vor avea prilejul de a reasculta şi un best of din emisiunile sezonului încheiat.

“Emisiunea „vedetă’’ a postului Radio România Cultural, matinalul Espresso, rămâne şi în această vară, strict conectată la actualitatea culturală românească şi internaţională, ambalată sonor pentru a vă oferi dimineţi de vacanţă de calitate şi relaxante, cuplul de realizatori care deschide sezonul fiind Diana Joicaliuc şi Dan Vasiliu. De luni până vineri, de la 7.15, ascultaţi rubrici cu savoare, informaţii culturale şi muzică de vară: O carte pe zi – recomandări pentru lecturi relaxate de vacanţă; Comorile Bruckenthal – plimbări prin Sibiu, Arlechin de vacanţă – recomandări teatrale, Premiere cinematografice, Muzici de Oscar , Oracol de VIP s.a.

O emisiune foarte îndragită, Bucureştiul în pagini si imagini sonore, ne va face să ne fie dor de capitală care, chiar şi vara are farmecul ei, mai ales atunci când Reluş Mureşan şi invitaţii săi ne atrag atentia asupra unor detalii, a unor trasee sau a unor clădiri istorice, ne dezvaluie poveştile şi secretele ascunse ale oraşului pe care ne grăbim să îl părasim vara, dar pe care totuşi îl iubim. În august şi septembrie emisiunea se va difuza de luni până joi de la ora 14.30.

Tot cu poveşti se întorc peste vară cei ce s-au „Născut în Romania”. Personalităţi sau oameni simpli ce au ales calea exilului sau care s-au întors după o vreme în ţară, persoane care au făcut cariere în afară sau, din contră, au trăit un eşec, specialişti care au ales să ramână deşi ar fi putut emigra, cu toţii vorbesc despre România, unii cu nostalgie, alţii critic, conturând portretul unei ţări care nu întotdeauna a reuşit să îşi păstreze şi ocrotească valorile. Reascultaţi cele mai bune interviuri ale anului, pe perioada verii, de luni până joi, de la ora 15.30.Tot de luni până joi, de la ora 16.05, ascultaţi Best of STORYmania, o linie de documentare originale unică în spaţiul radiofonic românesc. „Squatting – sau viaţa între boemă şi activism” ,”Cartierul dispărut al Clujului- Sinuţa”,  „46 de ani de Star Trek”,  „Jucării de odinioară şi de az”i, „Pălinca de Sălaj”,  „Farmecul vetust al publicităţii de odinioară”,  „Dâmboviţa, râul uitat al Capitalei” , „Plimbare prin Bucureştiul evreiesc”– sunt doar câteva dintre titlurile poveştilor narate radiogenic şi colorat de realizatorii noştri.

Pentru că „Nouă ne plac toate piesele de la radio, mai ales dacă sunt de teatru”, iar dumneavoastră la fel, teatrul radiofonic va fi tovarăşul nostru de călatorii sonore peste vară. Astfel, mari voci ale teatrului românesc precum Clody Berthola, Fory Etterle, Tanţi Cocea, Alexandru Giugaru, Elvira Godeanu, Dem Rădulescu, Grigore Vasiliu Birlic, Ion Lucian, Valeria Seciu, Victor Rebengiuc,  Virgil Ogăşanu, Vlad Ivanov şi mulţi alţii, vor fi vedetele unor linii speciale, în care veţi putea reasculta texte foarte importante din dramaturgia străină sau românească, clasică sau contemporană . Toate sunt creaţii memorabile gândite şi realizate, de-a lungul deceniilor, cu pasiune, talent, căldură şi inteligenţă a expresiei artistice de către personalităţi ale regiei radiofonice  precum Sică Alexandrescu, Liviu Ciulei, Val Moldoveanu, Paul Stratilat, Titi Acs, Cristian Munteanu, Titel Constantinescu, Dan Puican, Attila Vizauer.

Pe timp de vară, duminica, de la ora 12.00, la Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic vă propune o serie de Mari comedii din Fonoteca de Aur, înregistrări de referinţă cu piese celebre din istoria teatrului universal în interpretarea unor mari actori. Timp de 105 minute veţi călători imaginar în universul comediei: autori diferiţi, din epoci diferite, cu moduri de abordare şi stiluri distincte, de la comediile lui Shakespeare (Zadarnice necazuri de iubire, în versiunea românescă a lui Dan A. Lăzărescu, cu Alexandru Repan, Irina Mazanitis, Florian Pittiş, Ştefan Radof, Virgil Ogăşanu, Ion Marinescu, Adrian Pintea în distribuţie, în regia lui Leonard Popovici, 1987) la Molière (Tartuffe, cu Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Nineta Gusti, Nicolae Neamţu-Ottonel, semnătura regizorală aparţinându-i lui Paul Stratilat, 1956) şi la tipologia comică a veacului al XIX-lea: Revizorul de Gogol, unul dintre marile spectacole ale Teatrului Naţional din Bucureşti din deceniul al şaselea al secolului trecut, în regia lui Sică Alexandrescu, devenit înregistrare antologică a Radioului (1953), cu o distribuţie de aur: Alexandru Giugaru, Eugenia Popovici, Radu Beligan, Ion Manu, Ion Talianu, Grigore Vasiliu Birlic, Marcel Anghelescu.

În grila de vară, pe lângă spaţiile consacrate de teatru radiofonic (joia şi duminica, de la ora 19.00; zilnic, teatrul serial de la ora 00.00, Mari spectacole – ora 1.30, Docudrama – Biografii, memorii – ora 5.00; marţea de la ora 19.00; vinerea de la ora 14.05; Mari actori de comedie, duminica de la ora 17.30:  Poveste de seară, de lunea până vinerea, ora 17.50) , veţi mai putea asculta Mari actori de comedie, de lunea până vinerea de la 18.30, şi, sub genericul Teatru radiofonic, piese de 50–60 de minute, de luni până vineri, de la ora 21.00. Repertoriul va cuprinde o selecţie dintre cele mai valoroase înregistrări care se înscriu în spaţiul de maximum o oră, de la teatrul antic la cel contemporan.” (Radio România Cultural)

Număr de vizualizări :1169


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro