spot_img

Cultură la temperaturi înalte!, grila de vară Radio România Cultural

În lunile de vară 2013, ascultătorii Radio România Cultural vor fi la curent cu noutăţile şi evenimentele din lumea culturală dar în acelaşi timp vor avea prilejul de a reasculta şi un best of din emisiunile sezonului încheiat.

“Emisiunea „vedetă’’ a postului Radio România Cultural, matinalul Espresso, rămâne şi în această vară, strict conectată la actualitatea culturală românească şi internaţională, ambalată sonor pentru a vă oferi dimineţi de vacanţă de calitate şi relaxante, cuplul de realizatori care deschide sezonul fiind Diana Joicaliuc şi Dan Vasiliu. De luni până vineri, de la 7.15, ascultaţi rubrici cu savoare, informaţii culturale şi muzică de vară: O carte pe zi – recomandări pentru lecturi relaxate de vacanţă; Comorile Bruckenthal – plimbări prin Sibiu, Arlechin de vacanţă – recomandări teatrale, Premiere cinematografice, Muzici de Oscar , Oracol de VIP s.a.

O emisiune foarte îndragită, Bucureştiul în pagini si imagini sonore, ne va face să ne fie dor de capitală care, chiar şi vara are farmecul ei, mai ales atunci când Reluş Mureşan şi invitaţii săi ne atrag atentia asupra unor detalii, a unor trasee sau a unor clădiri istorice, ne dezvaluie poveştile şi secretele ascunse ale oraşului pe care ne grăbim să îl părasim vara, dar pe care totuşi îl iubim. În august şi septembrie emisiunea se va difuza de luni până joi de la ora 14.30.

Tot cu poveşti se întorc peste vară cei ce s-au „Născut în Romania”. Personalităţi sau oameni simpli ce au ales calea exilului sau care s-au întors după o vreme în ţară, persoane care au făcut cariere în afară sau, din contră, au trăit un eşec, specialişti care au ales să ramână deşi ar fi putut emigra, cu toţii vorbesc despre România, unii cu nostalgie, alţii critic, conturând portretul unei ţări care nu întotdeauna a reuşit să îşi păstreze şi ocrotească valorile. Reascultaţi cele mai bune interviuri ale anului, pe perioada verii, de luni până joi, de la ora 15.30.Tot de luni până joi, de la ora 16.05, ascultaţi Best of STORYmania, o linie de documentare originale unică în spaţiul radiofonic românesc. „Squatting – sau viaţa între boemă şi activism” ,”Cartierul dispărut al Clujului- Sinuţa”,  „46 de ani de Star Trek”,  „Jucării de odinioară şi de az”i, „Pălinca de Sălaj”,  „Farmecul vetust al publicităţii de odinioară”,  „Dâmboviţa, râul uitat al Capitalei” , „Plimbare prin Bucureştiul evreiesc”– sunt doar câteva dintre titlurile poveştilor narate radiogenic şi colorat de realizatorii noştri.

Pentru că „Nouă ne plac toate piesele de la radio, mai ales dacă sunt de teatru”, iar dumneavoastră la fel, teatrul radiofonic va fi tovarăşul nostru de călatorii sonore peste vară. Astfel, mari voci ale teatrului românesc precum Clody Berthola, Fory Etterle, Tanţi Cocea, Alexandru Giugaru, Elvira Godeanu, Dem Rădulescu, Grigore Vasiliu Birlic, Ion Lucian, Valeria Seciu, Victor Rebengiuc,  Virgil Ogăşanu, Vlad Ivanov şi mulţi alţii, vor fi vedetele unor linii speciale, în care veţi putea reasculta texte foarte importante din dramaturgia străină sau românească, clasică sau contemporană . Toate sunt creaţii memorabile gândite şi realizate, de-a lungul deceniilor, cu pasiune, talent, căldură şi inteligenţă a expresiei artistice de către personalităţi ale regiei radiofonice  precum Sică Alexandrescu, Liviu Ciulei, Val Moldoveanu, Paul Stratilat, Titi Acs, Cristian Munteanu, Titel Constantinescu, Dan Puican, Attila Vizauer.

Pe timp de vară, duminica, de la ora 12.00, la Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic vă propune o serie de Mari comedii din Fonoteca de Aur, înregistrări de referinţă cu piese celebre din istoria teatrului universal în interpretarea unor mari actori. Timp de 105 minute veţi călători imaginar în universul comediei: autori diferiţi, din epoci diferite, cu moduri de abordare şi stiluri distincte, de la comediile lui Shakespeare (Zadarnice necazuri de iubire, în versiunea românescă a lui Dan A. Lăzărescu, cu Alexandru Repan, Irina Mazanitis, Florian Pittiş, Ştefan Radof, Virgil Ogăşanu, Ion Marinescu, Adrian Pintea în distribuţie, în regia lui Leonard Popovici, 1987) la Molière (Tartuffe, cu Jules Cazaban, Carmen Stănescu, Nineta Gusti, Nicolae Neamţu-Ottonel, semnătura regizorală aparţinându-i lui Paul Stratilat, 1956) şi la tipologia comică a veacului al XIX-lea: Revizorul de Gogol, unul dintre marile spectacole ale Teatrului Naţional din Bucureşti din deceniul al şaselea al secolului trecut, în regia lui Sică Alexandrescu, devenit înregistrare antologică a Radioului (1953), cu o distribuţie de aur: Alexandru Giugaru, Eugenia Popovici, Radu Beligan, Ion Manu, Ion Talianu, Grigore Vasiliu Birlic, Marcel Anghelescu.

În grila de vară, pe lângă spaţiile consacrate de teatru radiofonic (joia şi duminica, de la ora 19.00; zilnic, teatrul serial de la ora 00.00, Mari spectacole – ora 1.30, Docudrama – Biografii, memorii – ora 5.00; marţea de la ora 19.00; vinerea de la ora 14.05; Mari actori de comedie, duminica de la ora 17.30:  Poveste de seară, de lunea până vinerea, ora 17.50) , veţi mai putea asculta Mari actori de comedie, de lunea până vinerea de la 18.30, şi, sub genericul Teatru radiofonic, piese de 50–60 de minute, de luni până vineri, de la ora 21.00. Repertoriul va cuprinde o selecţie dintre cele mai valoroase înregistrări care se înscriu în spaţiul de maximum o oră, de la teatrul antic la cel contemporan.” (Radio România Cultural)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508