“Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!” de Mircea Carp

iun. 5th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Joi, 6 iunie 2013, ora 17.30, la Jockey Club Român (str. Episcopiei nr. 9), din Bucureşti, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează o nouă ediţie a Saloanelor Memoriei Exilului Românesc dedicată jurnalistului Mircea Carp şi memoriei lui Ion Flueraş. Evenimentul va fi prilejuit de lansarea volumului “Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!”, semnat de Mircea Carp, Editura Polirom. Invitaţi, alături de autor: Dinu Zamfirescu, Adrian Cioroianu şi Radu Călin Cristea.

IICCMER a reînviat de la începutul acestui an tradiţia Saloanelor INMER, iniţiate de Marilena Rotaru şi Dinu Zamfirescu şi dedicate reprezentanţilor importanţi ai exilului românesc. Saloanele Memoriei Exilului Românesc îşi propun să organizeze, periodic, întâlniri, conferinţe şi evenimente dedicate evocării figurilor reprezentative ale exilului românesc postbelic şi activităţilor exilului.

“Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!”, volum îngrijit de Veronica Nanu şi Florica Dobre şi cu un cuvânt înainte semnat de Dinu Zamfirescu, a apărut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Pentru mulţi români, Mircea Carp este glasul pe care l-au auzit ani la rând la „Europa Liberă” sau „Vocea Americii”. Plecat în 1948 din România comunistă, a ajuns mai întâi în Austria, apoi, în 1951, în Statele Unite, unde a lucrat pentru postul de radio „Vocea Americii”. După 22 de ani a revenit în Europa, la München, şi a continuat să transmită un timp pentru „Vocea Americii”, apoi s-a transferat la „Europa Liberă”, unde a rămas până la încheierea activităţii, în 1995. De-a lungul carierei sale, Mircea Carp a cunoscut oameni şi a relatat evenimente de importanţă istorică: l-a însoţit în calitate de corespondent special pe Richard Nixon, primul preşedinte american care a vizitat România, a realizat reportaje despre cutremurul din 1977, dar şi despre evenimentele din 1989. Despre toate acestea şi despre multe altele puteţi citi în volumul său de amintiri, completat cu fragmente din dosarul de urmărire informativă întocmit de Securitate pe numele său, cu portrete ale personalităţilor pe care le-a întâlnit, cu reportaje şi interviuri.

Mircea Carp a fost şeful Serviciului românesc al postului de radio „Vocea Americii”, iar ulterior director asistent la „Europa Liberă”. La Editura Polirom a mai publicat „Vocea Americii” în România (1969-1978) (1997).

Număr de vizualizări :1406


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro