spot_img

Tenorul Teodor Ilincăi revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti, în spectacolul La Bohème

Tenorul Teodor Ilincăi revine joi, 23 mai 2013, începând cu ora 19.00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti (ONB), în spectacolul ”La Bohème” de Giacomo Puccini, lucrare situată pe locul al treilea în topul celor mai cântate opere din lume, conform site-ului operabase.com. Teodor Ilincăi va interpreta pe scena bucureşteană rolul principal Rodolfo, alături de artişti valoroşi ai instituţiei. Conducerea muzicală îi aparţine dirijorului invitat Răsvan Cernat.


„Rodolfo din opera La Bohème este rolul pe care l-am interpretat cel mai mult în carieră. Alături de Romeo din „Romeo et Juliette” de Ch. Gounod, Rodolfo este unul dintre cele mai complexe şi dificile roluri, care îţi oferă totodată satisfacţii deosebite, bineînţeles, dacă reuşeşti să ajungi la inima spectatorului. Ce mă încântă nespus în La Bohème sunt bucuria şi simplitatea cu care trăiesc personajele, zi de zi”, a afirmat Teordor Ilincăi.

Teodor Ilincăi este unul dintre cei mai valoroşi tineri tenori români, cu o extraordinară carieră internaţională. Debutul său în afara ţării s-a petrecut în ianuarie 2009 pe scena Operei din Hamburg, unde a interpretat rolul Macduff din Macbeth de G. Verdi, astăzi Teodor Ilincăi fiind un artist aplaudat pe cele mai importante scene ale lumii. Printre colaborările de mare importanţă se numără concertul din Valladolid – Spania (2011), alături de soprana Angela Gheorghiu. Până în 2014, artistul este invitat să cânte pe scenele operelor din Monte Carlo, Hamburg, Viena, Berlin, Toulouse, Santiago de Chile, Londra, Paris etc. În 10 mai, tenorul a susţinut un concert la Royal Festival Hall din Londra, alături de Angela Gheorghiu, avându-l pe Tiberiu Soare la pupitrul Orchestrei Filarmonice Regale din Londra: „Publicul a reacţionat cu foarte multă caldură şi cu ovaţii prelungite, iar noi l-am răsplătit cu multe bisuri”, a declarat Teodor Ilincăi.

Dirijorul Răsvan Cernat, născut la Bucureşti, a studiat dirijatul de orchestră cu dirijorul Constantin Bugeanu în 1969, iar în 1972 a urmat în Italia cursurile de perfecţionare organizate de către dirijorul Franco Ferrara. Apoi, timp de doi ani, artistul a participat la cursurile ţinute la Bologna de Sergiu Celibidache. Răsvan Cernat şi-a început activitatea dirijorală în anul 1975, de atunci urmând concerte cu orchestrele simfonice din marile centre muzicale ale ţării, precum şi în turnee artistice în Spania, Olanda, Bulgaria, Germania, Rusia, Franţa, Elveţia, Italia şi Japonia. Paralel cu activitatea dirijorală, a continuat să se ocupe şi de compoziţie. În anul 1980 este laureat al Premiului Ionel Perlea şi devine membru al Societăţii Europene pentru Cultură, cu sediul la Veneţia. Răsvan Cernat a fost director al Operei Naţionale Bucureşti şi dirijor al Orchestrei Simfonice a Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa.

La Bohème

Operă în patru acte de Giacomo Puccini
Libretul de Giuseppe Giacosa şi Luigi Illica
După romanul “Scènes de la vie de bohème” de Henri Murger
Spectacol de operă în limba italiană

Dirijor: Răsvan Cernat (invitat special)
Regia: Ionel Pantea
Scenografia: Ştefan Caragiu
Costume: Liliana Cenean
Maestru de cor: Stelian Olariu
Maestru de cor copii: Smaranda Morgovan

Distribuţia:

Rodolfo – Teodor Ilincăi (invitat special)
Mimi – Tina Munteanu
Musetta – Irina Iordăchescu
Marcello – Vicenţiu Ţăranu
Schaunard – Vasile Chişiu
Colline – Horia Sandu
Benoît – Paul Basacopol
Alcindoro – Ştefan Schuller
Vameşul – Adrian Ionescu
Parpignol – Constantin Negru

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508