spot_img

Festivalul Internaţional de Poezie ,,PORŢILE POEZIEI”, Caraş-Severin, ediţia a III-a

În perioada 30 mai-2 iunie 2013, se desfăşoară cea de a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie,,PORŢILE POEZIEI”, Caraş-Severin. Directorul Festivalului ,,Porţile poeziei” este  Liubiţa Raichici. Dintre scriitorii români invitaţi: Andrei Novac, Cocora Ion, Toma George Maiorescu, Vulturescu George, Marius Chelaru, Vlad Botgros, Gheorghe Lână, Ioan Petraş, Lucian Alexiu, Emilia Iakab.

Din programul Festivalului:

Joi, 30 mai – ora 11:00 – vizitarea şi prezentarea Teatrului „Mihai Eminescu” Oraviţa, monument istoric categoria A, de importanţă naţională, în organizarea Primăriei şi Consiliului Local Oraviţa, primar Dumitru Ursu;
– ora 14:50 – deplasare cu trenul, ruta Oraviţa – Anina, monument istoric categoria A de importanţă naţională;
– Meeting Internaţional de Poezie, cu participarea invitaţilor din străinătate şi a poeţilor orăviţeni va avea loc în tren;

Vineri, 31 mai – ora 12:00 – deschiderea Festivalului la Sala de Şedinţe a Palatului Administrativ; deschiderea o va face Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin dr. Sorin Frunzăverde;
– ora 17:00 – Meeting Internaţional de Poezie, la Palatul Cultural Reşiţa, monument istoric categoria A, de importanţă naţională, cu participarea invitaţilor din străinătate şi a poeţilor reşiţeni; în deschidere: Corul Menestrelul al Palatului Copiilor din Reşiţa, condus de prof. Adriana Ponoran și Incanto Quartetto al Operei Române din Timişoara; prezentatori: Simona Mara şi Vlad Botgros;

Sâmbătă, 01 iunie – ora 11:30 – Matineu literar cu participarea invitaţilor din străinătate şi poeţilor caransebeşeni la Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” Bocşa Montană, monument istoric de importanţă zonală; cuvânt de salut rostit de primarul Bocşei Eugen Cismăneanţu, preotul paroh Ciprian Costiş şi director Biblioteca „Tata Oancea” Bocşa – Gabriela Şerban, prezentator Dan Liuţ, director Casa Orăşenească de Cultură Bocşa;

Duminica, 02 iunie – ora 9:30 – vizitarea Muzeului de Locomotive Reşiţa; ora 10:30 – Conferinţă de presă cu organizatorii Festivalului de Poezie şi invitaţii din străinătate.

„Judeţul Caraş-Severin, sau, altfel spus, Banatul de munte, este în esenţă, un spaţiu care scapă definiţiei, mai ales celei limitate la ,,obiectivitatea„ cifrelor. Şi atunci când este corectă, nicio statistică nu e sinonimă cu adevărul! Dacă te interesează un loc, trebuie să-l vizitezi, dacă vrei să cunoşti un om, uită-te în ochii lui.

Iată unul dintre motivele, dar nu singurul, pentru care deschidem, a treia oară ,,Porţile poeziei”, ce străjuiesc un fluviul, al raiului, Dunărea, şi doi munţi: Semenic şi Muntele Mic.  Şi nişte oameni înţelepţi-ţi.

Vă invităm, deci, să treceţi dincolo de ,,Porţile” unei civilizaţii străvechi, aflate la răspântiile Europei. Dar şi pe baricadele ei.

Un loc din care, acum 150 de ani, pe ruta Oraviţa – Anina a plecat primul tren montan, în această parte a lumii. De altfel, toate manifestările din programul Festivalului vor avea loc în clădiri monumente, de exemplu la Palatul Cultural din Reşiţa, la Teatrul Vechi ,,Mihai Eminescu” din Oraviţa, la biserică ,,Pogorârea Duhului Sfânt” din Bocşa Montană şi aşa mai departe.

La ediţia de anul trecut unul dintre musafiri a văzut ,,Cât de frumos au lucrat aici la voi Dumnezeu împreună cu omul”, şi s-a referit la mult criticată staţiune Băile Herculane, iar acum doi ani, poeta japoneză a spus că ,,Trenurile la noi zboară ca avioanele, dar astfel de minuni ale vechii tehnici, create, parcă, de natură, contopite cu natura…”.

Ne-au onorat cu prezenţă – finanţându-şi călătoria!- poeţi şi intelectuali de peste ocean, (cum ar fi americanca Laura J Moran, strănepoată lui Walt Whitman…în anul marelui cutremur a venit japoneza Kayoko Yamasaki), poeţi din mai toate ţările europene, din Franţa, Anglia, Spania, Italia, Suedia, Germania, Austria, Elveţia, Ungaria, Grecia, Cipru, Bulgaria, apoi Rusia, sau  Arabia Saudită…Desigur, şi fraţii noştri din Balcani, din ţările ex-iugoslave, din ţară noastră, şi toţi poeţii din Caraş-Severin – resursă în care suntem cu adevărat bogaţi…

Unii ne-au căutat pe hartă şi ne-au găsit. Alţii, chiar dacă facem parte din harta lor, nu ne văd.

Oricum ,,Porţile poeziei” Caraş-Severinului se deschid odată pe an, dar nu se închid niciodată.

Bun venit tuturor!”, Directorul Festivalului ,,Porţile poeziei”, Liubiţa Raichici

Organizatori: CONSILIUL JUDEŢEAN CARAŞ-SEVERIN; MINISTERUL CULTURII AL ROMÂNIEI prin DIRECŢIA JUDEŢEANĂ PENTRU CULTURĂ CARAŞ-SEVERIN; CEZ ROMÂNIA; FUNDAŢIA ACTIVITY; INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN, FILIALA BANAT CRIŞANA; PRIMĂRIA ŞI CONSILIUL LOCAL ORAVIŢA; PRIMĂRIA ŞI CONSILIUL LOCAL BOCŞA.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508