Premiul Goncourt la Bookfest

mai 28th, 2013 | By | Category: Eveniment

Prezența Franței la Salonul de Carte de la Bookfest în 2013 stă sub semnul Premiului Goncourt. Împreună cu editura Trei, Institutul Francez îl aduce la București pe laureatul din 2012 al acestui premiu, Jérôme Ferrari, cât și prima traducere din lume a romanului elvețianului Joël Dicker, distins cu Premiul Goncourt pentru liceeni și unul dintre cele mai fulminante succese literare ale anului trecut. Tot la Bookfest, la îndemnul Academiei Goncourt, Institutul Francez inaugurează prima ediție a Listei Goncourt, care creează cadrul pentru ca tineri studenți români să-și exprime opțiunile în privința propunerilor pentru prestigiosul premiu. Președintele de onoare al Goncourt-ului românesc este scriitoarea Gabriela Adameșteanu.

Printre ceilalți invitați ai Institutului Francez se numără Philippe Forest, profesor de literatură comparată la Universitatea din Nantes și autor Gallimard, publicat la noi la Nemira, și Florence Noiville, jurnalistă și redactor șef-adjunct la Le Monde des livres, autoare a două romane, care va reveni asupra prezenței României la Salonul de carte de la Paris cu o serie de invitați români și francezi.

Prezența Franței la Bookfest este susținută de Apa Nova București, iar inițiativa Lista Goncourt de BRD- Groupe Société Générale, Automobile Dacia și Agence Universitaire de la Francophonie.


Programul prezenței franceze la Bookfest

Miercuri, 29 mai, ora 18.30, la Librăria Kyralina, Philippe Forest în dialog cu Georgeta Cristian în jurul romanului Au siècle des nuages (În secolul norilor) (Gallimard, 2010) și cu Fanny Chartes în ceea ce privește Le chat de Schrödinger (Pisica lui Schrödinger) (Gallimard, 2013)

Joi, 30 mai, ora 11, Biblioteca Academiei Române (Calea Victoriei  nr.125)Conferință de presă cu ocazia lansării Listei Goncourt în România în prezența lui Jérôme Ferrari, urmată de vernisajul expoziției de carte rară Inédits de la littérature française en Roumanie.

Joi, 30 mai, ora 15, Facultatea de Științe Politice (str. Sf Ștefan nr.24), întâlnire cu Jérôme Ferrari : Utopia în Predică despre căderea Romei

Joi, 30 mai, ora 18.30, Librăria Kyralina,  Jérôme Ferrari în dialog cu Sidonie Mézaize și cu Bertille Détrie despre romanul Predică despre căderea Romei (Actes Sud, 2012, Trei, 2013)

Vineri, 31 mai, ora 10.30, Romexpo, Pavilion C3, Masă rotundă : Florence Noiville face un bilanț al prezenței României la Salonul de carte de la Paris.

Invitați: Jérôme Ferrari, Philippe Forest, Sidonie Mézaize, Gabriela Adameșteanu, Răzvan Rădulescu (în așteptarea confirmării) și Adina Rosetti

La două luni după invitația de onoare a României la Salonul de carte de la Paris, cum este cotată literatura română în Franța? Unde își găsesc locul operele române proaspăt traduse în limba franceză?

Vineri, 31 mai, ora 18, Romexpo, Standul Editurii Trei, lansarea cărții Predică despre căderea Romei în prezența autorului Jérôme Ferrari

Vineri, 31 mai, ora 18.30, Librăria Kyralina, Florence Noiville va discuta despre J’ai fait HEC et je m’en excuse (Am urmat cursuri la HEC și îmi cer scuze pentru asta) (Stock, 2009) și despre L’Attachement (Atașamentul) (Stock, 2012).
În afara programului:

Noaptea europeană a literaturii, Jérôme Ferrari în lectura Nicoletei Lefter, la Dianei 4

Miercuri, 29 mai, între orele 19:30 și 22:30, Dianei 4

În lectura Nicoletei Lefter

Cu ocazia Nopții europene a literaturii, actrița Nicoleta Lefter va fi prezentă pe terasa localului Dianei 4 pentru o lectură a unor fragmente din romanul Predică despre căderea Romei, scris de Jérôme Ferrari, câștigător al prestigiosului Premiu Goncourt 2012.

Lista Goncourt

La începutul lunii noiembrie 2013, un juriu format din tineri ce studiază literatura și civilizația franceză,  proveniți din șase universități din România, va decerna premiul pentru cel mai bun roman francez ales din prima selecție de romane a Academiei Goncourt, ce va fi publicată pe 6 septembrie 2013. Președinte al juriului Goncourt-ului românesc este scriitoarea Gabriela Adameșteanu.

Opțiunile tinerilor români pentru Lista Goncourt vor fi anunțate oficial joi, 31 mai, în cadrul conferinței de presă la care va participa Jérôme Ferrari, laureat al Premiului Goncourt 2012 pentru lucrarea sa Predică despre căderea Romei. Conferința de presă va fi urmată de vernisajul expoziției Inédits de la littérature française en Roumanie.

România este a treia țară, după Polonia și Serbia, care își va exprima opțiunea pentru Lista Goncourt.

Expoziția Opere nepublicate ale literaturii franceze în România a Departamentului de manuscrise și de cărți rare al Bibliotecii Academiei Române

Departamentul de manuscrise și cărți rare al Bibliotecii Academiei Române, în colaborare cu Institutul Francez din București, organizează o expoziție dedicată literaturii franceze, Opere nepublicate ale literaturii franceze în România, în perioada 30 mai – 15 iunie 2013. Printre operele unice prezentate se află desene originale semnate de Paul Valéry, scrisorile lui Pierre Loti către regina Elisabeta a României (Carmen Sylva), precum și cele ale lui Romain Rolland, Voltaire sau Octave Mirbeau, ce dezvăluie prietenii literare încă necunoscute publicului larg.

Jérôme Ferrari, Predica despre căderea Romei – Premiul Goncourt în 2012

Predica despre căderea Romei spune povestea unui tânăr care renunţă la studiile sale de filosofie pentru a deschide un bar în Corsica, sperând să creeze o oază de pace şi fericire. Jérôme Ferrari este un scriitor-filosof cu un stil original şi seducător care ne invită să descoperim societatea de azi în contrapunct cu meditaţiile Sfântului Augustin.

Jérôme Ferrari s-a născut în 1968 la Paris. A locuit în Corsica și a predat filosofia la Liceul Internaţional „Alexandre Dumas“ din Alger timp de câţiva ani, apoi la Liceul Fesch din Ajaccio. În prezent, este profesor de filosofie la Școala Franceză din Abu Dhabi. Penultima carte a sa, Où j’ai laissé mon âme, apărută în 2010, a câștigat Grand Prix Poncetton și Prix Roman France Télévisions.

În 2012, romanul său Predica despre căderea Romei a fost distins cu Premiul Goncourt.

Jérôme Ferrari a declarat că acest roman e „o parabolă despre disperarea contemporană a cărei morală este optimistă: sfârșitul unei lumi nu înseamnă sfârșitul lumii“.

Florence Noiville

Aparent nimic nu anunţa destinul lui Florence Noiville în literatură. După absolvirea Şcolii superioare de studii comerciale (HEC) la Science-Po şi un Masterat de drept în afaceri, lucrează într-o întreprindere americană şi începe o carieră în domeniul finanţelor.  Patru ani mai târziu îşi dă seama că tehnica financiară este ca mersul pe bicicletă : când l-ai învăţat nu-l uiţi toată viaţa, dar nimic nu te obligă să devii ciclist profesionist… De la cifre trece la litere, orientându-se spre ceea ce o atrăsese dintotdeauna, scrisul şi literatura. Devine ziarist, critic literar la ziarul Le Monde, unde lucrează din 1994. Simultan scrie şi, în 2003, publică prima biografie în franceză a scriitorului american  Isaac Bashevis Singer, laureat al Premiul Nobel pentru literatură, primind Premiul pentru naraţiune biografică în 2004. Primul său roman apare în 2007, La Donation (Stock).

În 2009 semnează un text scurt, între eseu şi povestire, despre capitalism şi derivele sale, intitulat J’ai fait HEC et je m’en excuse (Stock, reluat în format Poche în 2012 de editura  Librio). În anul 2012 scrie al doilea roman al său, L’Attachement (Stock), şi conduce monografia critică consacrată lui Singer,  în colecţia Cahier de l’Herne (condusă din 1972 de Constantin Ţacu/ Tacou, iar din 2000, de fiica sa Laurence Tacou, n.t.). Florence Noiville este şi autoarea a douăsprezece cărţi pentru tineret, unele apărute sub numele Florence Hirsch (în urma căsătoriei). Cărţile sale sunt traduse în 13 limbi. Între 2007 şi 2010 a fost moderatorul emisiunii literare „Le Monde des livres”, transmisă  de canalul de televiziune LCI şi a realizat cronici consacrate cărţilor apărute în Livre de Poche pe postul LCIRadio. În 2007-2008 a fost membră a juriului  Independent Foreign Fiction Prize sub egida British Council din Londra.
Philippe Forest

Absolvent al Institutului de studii politice din Paris şi Doctor în Litere, a predat timp de şapte ani literatura franceză  la prestigioase universităţi din Anglia (Cambridge, Saint-Andrews…). Din 1995, este profesor de literatură comparată la Universitatea din Nantes. Colaborator al revistei Art Press, este de asemenea critic literar, critic de film şi artistic.

Opera sa, exigentă şi lucidă este puternic înrădăcinată în lumea contemporană şi abordează teme precum cea a memoriei, a fidelităţii faţă de cei decedaţi, a continuării vieţii şi a sensului acesteia după pierderea unui copil.

Revenind la un stil mai romanesc, în special în ultima sa carte, autorul nu ezită să abordeze mai multe problematici existenţiale, care pot fi regrupate sub termentul de etică, în sens larg al conduitei existenţei. Opera sa realizează cu curaj portretul destinului unui om, care nu pare a avea decât literatura pentru a-şi umaniza experienţa. Cărţile sale scrise la persoana întâi abordează într-un mod foarte personal relaţia între părinte şi copil, dintre bărbat şi femeie, dintre scris şi ceea ce poate să spună el despre propria viaţă.

Număr de vizualizări :906


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro