Autori români la Târgul de Carte de la Göteborg

mai 28th, 2013 | By | Category: Postcard

Marţi, 28 mai 2013, reprezentanţii Târgului de Carte de la Göteborg au organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia au anunţat programul oficial al ediţiei din acest an. La eveniment, care s-a concentrat asupra participării României în calitate de ţară invitată de onoare, a luat parte şi conducerea Institutului Cultural Român de la Stockholm. Propunerea ca România să participe la Târgul de la Göteborg ca invitată de onoare a fost adresată ţării noastre în 2010, prin intermediul ICR Stockholm, drept recunoaştere atât a succeselor literaturii române în ultimii ani, cât şi a eforturilor institutului de a o promova în Suedia. Lista scriitorilor români invitaţi îi cuprinde pe Gabriela Adameşteanu, Ana Blandiana, Augustin Buzura, Svetlana Cârstean, Mircea Cărtărescu, Marius Chivu, Daniela Crăsnaru, Mircea Dinescu, Cătălin Dorian Florescu, Dana Grigorcea, Florina Iliş, Dan Lungu, Norman Manea, Gabriela Melinescu, Felicia Mihali, Ioana Nicolaie, Ioan Es. Pop şi Varujan Vosganian.

Participarea românească va avea loc sub sloganul „România are cuvântul!” şi va cuprinde un stand de 150 de mp, 16 seminarii (dintre care 11 organizate sau co-organizate de Institutul Cultural Român, iar restul de parteneri ai acestuia), un bogat program de evenimente la standul românesc şi la standurile unor instituţii şi edituri suedeze, precum şi mai multe expoziţii, printre care o expoziţie a Memorialului de la Sighet.

Lista invitaţilor şi programul de evenimente pornesc de la traducerile existente în limba suedeză, în special apariţiile recente, şi acoperă atât domeniul literar, cât şi domeniile lingvistic, istoric, filosofic şi social. Programul este finanţat de ICR în colaborare cu Târgul de Carte, editura suedeză 2244, Ambasada Elveţiei la Stockholm, ProHelvetia şi AIEQ (Association des études québécoises). Ceilalţi parteneri ai institutului sunt editurile suedeze Bonniers, Ellerströms, Norstedts, Ramús şi 10 Tal, Biblioteca Naţională a Suediei şi Uniunea Scriitorilor din Suedia.

Târgul de Carte de la Göteborg va avea loc între 26 şi 29 septembrie. El este un eveniment deschis publicului larg, care cuprinde atât vânzare de carte, cât şi numeroase dezbateri şi întâlniri literare, şi care se bucură anual de 100 000 de vizitatori şi 1500 de jurnalişti acreditaţi.

Număr de vizualizări :1046


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro