47 de poeţi, în peste 6 ore neîntrerupte de Maraton de Poezie şi Jazz!

mai 19th, 2013 | By | Category: Proiecte

Sâmbătă, 18 mai 2013, începând cu ora 20:00, timp de peste 6 ore neîntrerupte, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, a avut loc cea de-a V-a ediţie a evenimentului multiart Maratonul de Poezie şi Jazz. 47 de scriitori români contemporani din generaţii şi geografii literare diferite au susţinut lecturi publice de poezie, într- un dialog artistic cu Mircea Tiberian & friends (Diana Miron – vioară şi voce, Sian Brille – chitară). Această a V-a ediţie s- a bucurat de sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi a fost unul dintre programele culturale importante în cadrul Nopţii Europene a Muzeelor. Maratonul de Poezie şi Jazz a făcut parte din programul Târgul Naţional al Cărţii de Poezie ce s-a desfăşurt, între 16-19 mai 2013, la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.

Scriitorii care au participat la această a V-a ediţie a Maratonului de Poezie şi Jazz au fost: Şerban Axinte, Mircea Bârsilă, Daniel Bănulescu, Andrei Bodiu, Magda Cârneci, Gabriel Chifu, Dan Mircea Cipariu, Traian T. Coşovei, Ioana Crăciunescu, Laura Dan, Ioana Diaconescu, Virgil Diaconu, Simona-Grazia Dima, Gellu Dorian, Marian Drăghici, Rodian Drăgoi, Bogdan Ghiu, Horia Gârbea, Mihail Gălăţanu, Ioana Greceanu, Valentin Iacob, Dan Iancu, Florin Iaru, Viorel Lică, Doru Mareş, Ioan Matiuţ, Clara Mărgineanu, Anca Mizumschi, Ion Mureşan, Viorel Mureşan, Andrei Novac, Adrian Pârvu, Nicoleta Popa, Valeriu Mircea Popa, Bogdan O. Popescu, Nicolae Prelipceanu, Ofelia Prodan, Cornelia Maria Savu, Cassian Maria Spiridon, Adrian Suciu, Eugen Suciu, Grigore Şoitu, Ionuţ Bogdan Ştefănescu, Eugenia Ţarălungă, Lucian Vasilescu, Paul Vinicius şi Florina Zaharia.

“Sunt fericit pentru faptul că două genuri de nişă, Poezia şi Jazz-ul, au atras un public atât de numeros care a ascultat şi savurat timp de peste 6 ore neîntrerupte poezia scrisă şi trăită de 47 de poeţi români contemporani. Sunt bucuros că toate aceste lecturi publice rezonate de compoziţiile Maestrului Mircea Tiberian au fost înregistrate de Radio România Cultural, ele urmând a fi difuzate de Sărbătorile de iarnă, după Crăciun, într-o ediţie specială. Aceste înregistrări se constituie, de altfel, într-un patrimoniu cultural şi într-o memorie culturală vie şi interactivă prin includerea lor în Fonoteca Radio România Cultural. Încep să am tot mai multă încredere în faptul că poezia poate fi nu numai un instrument de terapie şi perfecţionare interioară, ci şi un instrument subtil împotriva tuturor relelor ale zilei, de la consumism, tabloidizare, secularizare şi virtualizare. Această ediţia a V-a a fost o confirmare a realităţii că Maratonul de Poezie şi Jazz este cel mai important eveniment de poezie din România”, a declarat Dan Mircea Cipariu, iniţiatorul şi coordonatorul proiectului.

Maratonul de Poezie şi Jazz a propus o noapte albă de muzică şi poezie prin care au fost promovate valori autentice şi organice deseori umbrite de dictaturile prezentului: consumismul, tabloidizarea aspectelor intime ale vieţii şi obsesia audienţelor cu orice preţ. În fapt, un proiect care a oferit un spaţiu public şi mediatic pentru două genuri de nişă: Poezie şi Jazz.

Moderatorii acestei a cincea ediţii a Maratonului de poezie şi jazz au fost  Dan Mircea Cipariu şi Ioan Groşan.  La ora 20, în deschiderea celor 47 de lecturi, Mircea Tiberian şi invitaţii săi i-au  delectat pe cei prezenţi cu o primă repriză muzicală. Maratonul lecturilor a fost deschis de poetul Ioan Mureşan care a citit din primul său volum de versuri, Cartea de iarnă, proaspăt reeditat de editura Charmides.

Încă de la început, publicul a apreciat  această a cincea ediţie a Maratonului de poezie şi jazz, cu poeţi remarcabili şi recitaluri pe măsură, ca fiind una dintre cele mai reuşite de până acum. Alăturarea dintre muzică şi poezie oferind şi de această dată un spectacol remarcabil.

Pe parcursul întregii seri, poezia şi muzica au cucerit Muzeul Literaturii Române, reuşind să învăluie în mister şi farmec o noapte în care sensurile fireşti au căpătat luciditate  şi necessitate, scriitorii prezenţi i-au fermecat definitiv pe cei care au trecut pragul muzeului, dând, neîndoielnic, o nouă formă acestui eveniment care a devenit, deja,  una dintre cele mai importante sărbători ale poeziei  şi muzicii contemporane.

Maratonul de poezie şi jazz este o bornă,  un spaţiu de întâlnire  a celor care iubesc poezia şi muzica adevărată. Mai mult decât atât, s- a demonstrat, din nou, că publicul este dornic de astfel de evenimente, că le aşteaptă şi că nevoia unei continuităţi este absolut firească şi necesară.

După peste şase ore de muzică şi poezie, Dan Mircea Cipariu a închis cea de- a cincea ediţie a Maratonului de poezie şi jazz, citind trei poezii din cel mai recent volum al său “Singurătatea vine pe facebook”, Editura Tracus Arte.

Revelionul poeţilor, aşa cum a fost numit evenimentul de către poetul Dan Mircea Cipariu, a fost, şi de această dată, un prilej de întâlnire şi o scenă deschisă către public a poeziei şi jazzului.

Maratonul de Poezie şi Jazz a fost organizat de asociaţiile non-guvernamentale şi non- profit EURO CULTURART (preşedinte: Dan Mircea Cipariu), OPEN ART (preşedinte: Ioan Cristescu), Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (director interimar: Lucian Chişu), Biblioteca Metropolitană Bucureşti (director interimar: Nicolae Iliescu), Institutul Cultural Român: preşedinte Andrei Marga) şi Teatrul Naţional de Operetă “Ion Dacian” (director general: Alina Moldovan). Evenimentul a fost sprijinit financiar de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi a fost susţinut de Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România(APLER) şi Asociaţia Difuzorilor şi Editorilor- Patronal al Cărţii (ADEPC).

Maratonul de Poezie şi Jazz s-a bucurat de parteneriatul media şi de coproducţie oferit de Radio România Cultural (director: Oltea Şerban-Pârâu) şi de parteneriatele media ale săptămânalelor Cultura, Observator cultural şi www.agentiadecarte.ro. Coordonatorii proiectului au fost Dan Mircea Cipariu şi Ioan Cristescu.

Andrei NOVAC

Număr de vizualizări :2490


5 Comments to “47 de poeţi, în peste 6 ore neîntrerupte de Maraton de Poezie şi Jazz!”

 1. Cristina Poterasoiu spune:

  Felicitări organizatorilor și poeților care au răspuns invitației!
  Andrei Novac, frumoasă sinteză ai scris.

 2. Diaconu Virgil spune:

  Felicitari celor care au initiat si organizat atat de bine maratonul poetic. bine ca nu s-au selectat numai optzecisti sau numai douămiisti; sau numai din Bucuresti; sau numai cei de pe lista lui Manolescu… altfel, fiecare pasare pre limba ei intra in literatura.

 3. Felicitari pentru intitiativa, dar cam slaba reprezentarea dinafara Bucurestiului. Sau va fost frica ca va eclipseaza poetii care sunt si actori?

 4. admin spune:

  Un comentariu scris de Horia Gârbea, preluat de pe blogul său – http://horiagarbea.blogspot.ro/2013/05/maraton-de-bon-ton-poezie-si-jazz-la.html :

  Maratonul de poezie și jazz (ediția a V-a) din Noaptea Muzeelor din acest an a fost organizat la Muzeul Național al Literaturii Române, concomitent cu Tîrgul de carte de poezie, de Ioan Cristescu și Dan Mircea Cipariu, neobosiți creatori de evenimente culturale.
  A fost un moment cum nu se poate mai plăcut și mai bine pregătit, un prilej de întîlnire și de ascultare reciprocă a poeților, dar și de verificare a textelor în fața unui public neașteptat de numeros. O noapte foarte caldă, în care în mod sigur a fost mai potrivit să asculți poezie și muzică ori să conversezi cu vechi prieteni decît să dormi. Am remarcat grupurile destul de compacte de oameni tineri (dar nu numai) care soseau în mod sigur de la alte muzee și se îndreptau apoi spre unele încă nevizitate.
  Organizatorii au intuit corect că sala (rotonda muzeului) va fi neîncăpătoare și că, de altfel, mulți vor prefera zona din fața muzeului și mai ales terasa din spate așa că au scos difuzoare în ambele părți astfel ca recepția textelor și a muzicii să se facă de peste tot, lucru de care am profitat și eu.
  Am citit în al doilea „slot” (fiecare poet a avut cinci minute și cam la o oră avea loc un intermezzo muzical), prezentat de Ioan Groșan, alături de Nicolae Prelipceanu, Gabriel Chifu, Paul Vinicius, Doru Mareș.
  Au fost „47 de scriitori români contemporani din generaţii şi geografii literare diferite” iar Mircea Tiberian & friends (Diana Miron – vioară şi voce, Sian Brille – chitară) au cîntat excelent.
  Din motive de oboseală n-am asistat la toate cele șase ore de recital dar i-am mai auzit, în afara celor din „slotul meu” pe Cassian Maria Spiridon, Gellu Dorian, Bogdan O. Popescu, Magda Cârneci, Cornelia Maria Savu, Ion Mureșan, Viorel Mureșan, Eugen Suciu, Ioana Diaconescu. Pe restul nu i-am pierdut, pentru că Radio România a înregistrat tot și-i voi asculta ulterior.
  Am revăzut o mulțime de amici, poeți și nepoeți, aproape că nici la adunarea generală a Uniunii Scriitorilor nu s-ar fi strîns atîția. Îi notez, conștient de inerentele scăpări, în afra celor deja menționați, pe Mircea Bârsilă, Andrei Bodiu, Dan Mircea Cipariu, Ioana Crăciunescu, Virgil Diaconu, Simona-Grazia Dima, Rodian Drăgoi, Bogdan Ghiu, Mihail Gălăţanu, Valentin Iacob, Dan Iancu, Viorel Lică, Ioan Matiuţ, Anca Mizumschi, Adrian Pârvu, Grigore Şoitu, Ionuţ Bogdan Ştefănescu, Lucian Vasilescu, Florina Zaharia, Ioan Cristescu, Cosmin Perța, Teodor Dună, George Volceanov, Denis Dinulescu ca și pe oaspeții străini Adam Pusoljic și Lidija Dimkovska.
  Pe scurt, un eveniment minunat care mi-a provocat o intensă bucurie și pentru care mulțumesc organizatorilor.

  Horia GÂRBEA

 5. Adina Dumitrescu spune:

  Felicitări EURO CULTURART: APLER şi ADPC, felicitări Dan Mircea Cipariu!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro