“zeii platanelor mixează pentru tine” de Dominic Stănescu şi „Agenţia” de Cristian Ardelean

mai 28th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 31 mai 2013, ora 13:30, la standul Editurii Polirom& Cartea Românească, vor avea loc lansările volumelor care au obţinut Premiile de Debut ale Editurii Cartea Românească: “zeii platanelor mixează pentru tine” de Dominic Stănescu (poezie) şi „Agenţia” de Cristian Ardelean (proză). Invitaţi: Cristian Teodorescu, Bogdan Alexandru-Stănescu. Moderator: Ana-Maria Tăbârcă.

“zeii platanelor mixează pentru tine” de Dominic Stănescu

„zeii platanelor mixează pentru tine a trecut, după declaraţia poetului, prin mai multe etape, evoluând de la statutul de „proteză afectivă, substitut al realităţii absente”, la un text care îl eclipsează pe autorul însuşi, autogenerându-se.
„Am încercat în acest volum realizarea unei «comuniuni mistice» a textului cu cititorul, folosind un mixaj de tehnici poetice, inserţii de advertising, film şi elemente religioase.
Cititorul trezeşte textul la viaţă la fel cum ochiul solar al lui Horus readuce la viaţă corpul fragmentat al lui Osiris.

Mi-ar plăcea ca limbajul poetic, «cel mai sofisticat limbaj din univers», să aibă aceeaşi intensitate şi eficienţă la receptare precum scrierile religioase de acum două mii de ani asupra credincioşilor.” (Dominic Stanescu)

„Agenţia” de Cristian Ardelean

“În miezul unui oraş nedeterminat, un tânăr profesor de franceză încearcă să-şi suplimenteze veniturile, dar mai ales să scape de plictiseală prin intermediul pariurilor. Agenţia devine axis mundi, casă şi adăpost pentru o gamă largă de personaje dintre cele mai colorate, legate de o improbabilă solidaritate: un tip solid şi bun la suflet, o taximetristă care trebuie tratată corect politic sau un bătrân al cărui ultim scop în viaţă rămâne lupta cu haosul.

Lovit de şansă după descoperirea unor ponturi excentrice, tânărul îşi joacă până la capăt cartea, pentru a strânge banii necesari unei vieţi tihnite. În mod previzibil, viaţa palpitantă a jocurilor de noroc oferă pasiune şi adrenalină, dar niciodată stabilitate.

Un scurt roman despre hazard şi felul în care omul, în micimea lui, se chinuie să dea sens oricărei întâmplări.” (editorii)

„Inteligenţă şi adrenalină. O temă captivantă. Un ritm ritualic. Un duel cu destinul. Un prezent etern. O retorică reactivă. O alchimie a înţelepciunii. Profund şi aforistic. Alert şi palpitant. Un pariu câştigat: Cristian Ardelean.” (François Breda)

Număr de vizualizări :1235


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro