”Despre Ochiul de Veghe” cu Vladimir Bulat

mai 20th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 22 mai, de la ora 19.30, la Librăria Bizantină (Bibescu Vodă nr. 20, strada din stânga Dealului Patriarhiei, București), va avea loc lansarea cărții ”Despre Ochiul de Veghe (Meteorologia unui bazar ideatic)” , semnată de Vladimir Bulat, publicată de Square Media (concepție grafică: Alexandru Braniște) în noiembrie 2012 și recent premiată în cadrul ediției a doua a Galei Bun de Tipar.


Câștigătoare la categoria concepție grafică, cea mai frumoasă carte a anului 2012 oferă ocazia unei noi întâlniri cu autorul, cu povești nespuse încă sau cu trasee încă nedescoperite, cu o ediție bibliofilă și cu sesiune de autografe. Organizatorii vă invită la o plimbare printre paginile acestui ghid al geografiilor spirituale pentru a încerca împreună cu autorul recompunerea fragmentelor unui puzzle.

Cartea a pornit de la o selecție de texte scrise de Vladimir Bulat între 2006, anul în care revista Art-Hoc a încetat să mai apară, și anul 2012 – texte postate în mare parte pe blogul său www.ochiuldeveghe.over-blog.com // un ochi sfredelitor, atent, excesiv poate

“Cred că încercarea de a demonstra că din Galaxia Gutenberg te poți mișca dinspre și înspre hârtie este un fel de migrație. Urmăresc proiecte foarte animate pe internet, oameni care trudesc din greu în mediul virtual, dar nu prea știu de cazuri în care această trudă să se întoarcă pe hârtie.” (autorul)

A întoarce din mediul online în cel tipărit un discurs bazat pe cercetare de teren în cele mai multe cazuri reprezintă nu atât o noutate căutată, ci un fapt necesar ca experiență culturală și ca un răspuns bibliofil tipic autorului însuși. Cartea a pornit de la ideea unei sinteze asupra mediului cultural cuprins de ”ochiul de veghe” timp de șase ani dar și asupra tipului de intelectual care înțelege să aibă o anume reacție față de acest mediu. Selecția a devenit necesară în primul rând ca provocare culturală: schimbarea perspectivei de la accesarea verticală (online) către lectura orizonatală (în tipar) determină o reașezare necesară a informației; informația însăși poate fi privită, retrospectiv, în complementaritate/continuitate cu articole publicate la distanță în timp unele față de altele; informația tinde să se piardă în lipsa unei căutări direcționate.

Un exemplar din carte este expus în cadrul Fifth International Artists’ Book Exhibition de la King St. Stephen Museum din Székesfehérvár, Ungaria (mai – octombrie 2013).

Vladimir Bulat (n. 1968) este istoric de artă, curator a numeroase proiecte artistice, a fost editor al publicației de artă contemporană Art-Hoc, a publicat peste o sută de articole de specialitate, eseuri și cronici despre arta românească, despre patrimoniul arhitectonic dar și recenzii de carte și articole de comentariu cultural interdisciplinar. Este expert muzeograf în cadrul Oficiului Național pentru Patrimoniu. Tocmai s-a întors dintr-o rezidență de la Bishkek (Kirgizstan).

Square Media este atelier de ultragiclee print, experiment tehnic, grafică și producție. Contactul permanent cu artiști fotografi și experiențele personale au condus către realizarea de ediții limitate, către certificarea internațională și către propunerea propriilor proiecte – editoriale sau experimental vizuale. Este inițiatorul ”Carte cu Arte” – primul eveniment dedicat self-publisher-ilor din România, cărții de autor, cărții de artă și cărții-obiect. Miza de valoare a atelierului în direcția editorială constă în abordarea unitară, de la idee și conținut la grafică și tipar, a cărții tipărite.

Librăria Bizantină – un centru cultural polivalent în centrul Bucureștiului, care încearcă să cuprindă cât mai multe domenii – literatură, pictură, icoană – plecând de la cultura teologică. O librărie care vrea să cultive frumosul și calitatea, rigoarea și prețiozitatea, pentru că acestea sunt coordonate ale darului.

Număr de vizualizări :2033


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro