spot_img

„Maeştrii SF-ului românesc”, serie dedicată celor mai valoroşi autori de literatură science fiction din România

Editura Nemira anunță o serie dedicată celor mai valoroşi autori de   literatură science fiction din România. Scrieri de succes din a doua   jumătate a secolului XX vor fi publicate în ediții noi în cadrul   apreciatei colecții „Nautilus”. La început de mileniu III, admiratorii   genului vor avea ocazia să (re)descopere voci de forță ale unei   literaturi îndrăgite de diverse categorii de cititori, iar tinerii vor   avea la dispoziție scrieri SF valoroase create în spațiul românesc,   romane şi povestiri ce merită puse în lumină la decenii de la apariția   lor. Primele trei volume ale seriei „Maeştrii SF-ului românesc” sunt Iarba cerului de Constantin Cubleşan, Nopțile memorieide Mircea Opriță şi Cuadratura cercului de Gheorghe Săsărman.


Dana Ionescu, redactor-şef al Editurii Nemira, a declarat: „Această   serie este o necesitate. De fapt, e vorba despre un gest recuperator cât   se poate de firesc. Cititorii români de SF, şi cei cu state vechi, şi   începătorii, trebuie să descopere ori să redescopere bijuterii ale   genului din România, multe dintre ele uitate prin sertarele unor   biblioteci sau prin amintirile unor împătimiți. Prin valoarea lor, ele   merită scoase la  lumină, citite sau recitite şi puse în dezbatere.”

Romanul Iarba cerului, a cărui primă ediție a fost tipărită în   anul 1974, deschide noua serie inițiată de Editura Nemira. Criticul   literar Petru Poantă scria despre acest volum în anul 1975:„Iarba cerului este o carte interesantă, serioasă, profundă (…) Tot interesul vine   dintr-un inteligent sistem de corespondenţe, din aluzii la realităţile   lumii contemporane. Alegoria este extrem de transparentă: sub aventura   eroului pe o o planetă supercivilizată se întrevede imaginea omului   contemporan în faţa societăţii.”

Volumul de povestiri Nopțile memoriei de Mircea   Opriță, apărut în 1973, este al doilea titlu tipărit în cadrul noii   serii. În 1975, criticul literar Valeriu Cristea comenta cartea după cum   urmează: „Abordând povestirea ştiințifico-fantastică, Mircea Opriță   şi-a propus mai mult decât să ilustreze un gen: să facă, în cadrul lui,   literatură. Un scrupul artistic niciodată abandonat constituie de aceea,   cel puțin pentru un critic, adevărata surpriză a acestor istorii   senzaționale. Autorul are întinse lecturi în materie, idei, invenție;   vrea însă, totodată, să creeze atmosferă, să înfățişeze, dincolo de   siluete, conştiințe, să descifreze psihologii… Printre perfecționatele   maşini ale viitorului şi performanțele lor uluitoare, omul nu e pierdut   niciodată din vedere.”

Volumul Cuadratura cercului de Gheorghe Săsărman, apărut în   1975 într-o ediție cenzurată, tradus apoi în Franța şi în Spania, este   al treilea în cadrul noii serii şi va fi tipărit în ediție integrală.   Anul acesta este programată şi apariția ediției americane a volumului,   traducerea fiind semnată de celebra scriitoare Ursula K. Le Guin.

Gheorghe Săsărman scria despre Cuadratura cercului: „Geneza   oraşului – urbogonia, pentru a utiliza un termen format prin analogie cu   acela de cosmogonie – subiect de literatură? Subintitulat fals tratat de urbogonie, volumul meu de povestiri Cuadratura cercului (a cărui lectură integrală rămâne pentru moment accesibilă numai   cunoscătorilor de română, nefiind decât parţial tradus într-o limbă de   circulaţie universală) îşi propune să răspundă tocmai la această   întrebare. Iar răspunsul este, cred, convingător, deoarece subiectul   comun, generic, al povestirilor îl reprezintă nu doar oraşul în sine, cu   geneza, evoluţia şi moartea sa, ci însuşi destinul civilizaţiei urbane,   al colectivităţii şi al indivizilor care au edificat oraşul, îl   locuiesc şi îi suferă influenţa modelatoare. De fapt, fiecare povestire   descrie un oraş, în mare parte imaginar, iar destinul personajelor se
împleteşte strâns cu destinul urbei.”

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508