spot_img

A doua îngropare a lui Brâncuşi

Nu ştiu dacă e adevărată informaţia conform căreia o casă de avocatură agreată de Guvernul României este pe cale de a lua câteva sute de mii de euro pentru a rezolva juridic repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi. Miza nu ţine de imaginea de ţară, ci doar de diavolul meschin care flutură 30 de arginţi şi de promovarea unor caractere egotice. E siderant să vezi cum cineva care nu are nici-o calificare profesională în opera lui Brâncuşi a putut obţine de la premierul României şi de la alte mărimi ale vremii angajamentul de a-l îngropa a doua oară pe creatorul Coloanei Infinitului. Într-o ţară care nu are un muzeu Brâncuşi, care nu finanţează cercetarea vie a operelor lui Brâncuşi, care nu a asigurat o infrastrucutură culturală şi turistică de nivel european pentru a pune în evidenţă ansamblul monumental de la Târgu Jiu dedicat eroilor români, a milita pentru dezhumarea artistului universal născut la Hobiţa este şi necreştineşte, şi lipsit de sincronism cultural şi moral. Dincolo de lipsa de diplomaţie faţă de o ţară ca Franţa, care i-a pus în valoare pe marii noştri artişti, scriitori, savanţi şi gânditori, Victor Ponta mai poate reflecta la zisa celebră a lui Brâncuşi când a revenit în ţară: “V-am lăsat şi săraci şi proşti, v-am găsit şi mai săraci, şi mai proşti!”

În timp ce se pune la cale o exhibare fără sare şi piper a unui sentiment localist şi naţionalist ce nu are nici-o legătură cu deschiderea spre universal a operei şi a creaţiei lui Constantin Brâncuşi, “Poarta Sărutului” are acoperământul fisurat şi apa intră în interiorul monumentului. “Masa Tăcerii” şi scaunele din jur sunt şi ele fisurate, iar aceste opere de for public sunt bune de sprijinit şezutul vizitatorilor ori simple elemente de decor pentru nuntaşi. “Coloana Infinitului” nu are nici ea o soartă mai bună pentru că lacul de protecţie s-a exfoliat şi modulele prezintă zone vizibile de pete.

Dar cum să conteze aceste detalii acuzatoare atunci când politicienii şi administratorii publici vor să se facă vecini de eternitate cu Constantin Brâncuşi, direct din iadul unor aşa-zise bune intenţii!

Dan Mircea CIPARIU

Articole recomandate

2 COMENTARII

  1. Moaste, retardare mentala , fundamentalism ortodox , mizerie morala , profitori de doi bani , natonalism siderant pt. Europa mileniului trei ; ei bine , toate astea se regasesc in articolul de mai sus . Bine a mai spus caricaturistul Ion Barbu ca noi , romanii , exportam genii si importam moaste ; in legatura cu Brancusi in schimb , e vorba de aceeasi persoana ; asta este diferenta reala intre Franta si Romania , Franta este geniala ( inca) , in timp ce Romania este incremenita in proiectul ….moastelor . O singura veste ” buna „: nu ar exista Guvern mai potrivit sa aduca oasele lui Brancusi in Romania decat Guvernul Ponta dimpreuna cu ICR-ul condus de Marga-Calorifer ; la asta se pricep cel mai bine ; si , mai la finele actiunii , soborul indelung-tamaietor-si-afurisitor ; ar fi chiar pacat ca dupa reinhumarea oaselor in fascinantul Targu Jiu din fascinanta si e(terna) Romanie sa nu se puna si de un „guleaiu” cu mici , bere si …manele , nu ?! Dupa soborul intunecat foarte , o pata de culoare si o acustica mai ” vietuitoare” ( cum e maneaua rommaneasca ) merg de minune ; si ” deasupra tuturor” nu va fi vreun mititel ci duhul lui Brancusi rugandu-L pe El cam in felul urmator : ” Nu-i ierta Doamne pentru ca au stiut si au facut !”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508