A doua îngropare a lui Brâncuşi

apr. 16th, 2013 | By | Category: La Țintă!

Nu ştiu dacă e adevărată informaţia conform căreia o casă de avocatură agreată de Guvernul României este pe cale de a lua câteva sute de mii de euro pentru a rezolva juridic repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi. Miza nu ţine de imaginea de ţară, ci doar de diavolul meschin care flutură 30 de arginţi şi de promovarea unor caractere egotice. E siderant să vezi cum cineva care nu are nici-o calificare profesională în opera lui Brâncuşi a putut obţine de la premierul României şi de la alte mărimi ale vremii angajamentul de a-l îngropa a doua oară pe creatorul Coloanei Infinitului. Într-o ţară care nu are un muzeu Brâncuşi, care nu finanţează cercetarea vie a operelor lui Brâncuşi, care nu a asigurat o infrastrucutură culturală şi turistică de nivel european pentru a pune în evidenţă ansamblul monumental de la Târgu Jiu dedicat eroilor români, a milita pentru dezhumarea artistului universal născut la Hobiţa este şi necreştineşte, şi lipsit de sincronism cultural şi moral. Dincolo de lipsa de diplomaţie faţă de o ţară ca Franţa, care i-a pus în valoare pe marii noştri artişti, scriitori, savanţi şi gânditori, Victor Ponta mai poate reflecta la zisa celebră a lui Brâncuşi când a revenit în ţară: “V-am lăsat şi săraci şi proşti, v-am găsit şi mai săraci, şi mai proşti!”

În timp ce se pune la cale o exhibare fără sare şi piper a unui sentiment localist şi naţionalist ce nu are nici-o legătură cu deschiderea spre universal a operei şi a creaţiei lui Constantin Brâncuşi, “Poarta Sărutului” are acoperământul fisurat şi apa intră în interiorul monumentului. “Masa Tăcerii” şi scaunele din jur sunt şi ele fisurate, iar aceste opere de for public sunt bune de sprijinit şezutul vizitatorilor ori simple elemente de decor pentru nuntaşi. “Coloana Infinitului” nu are nici ea o soartă mai bună pentru că lacul de protecţie s-a exfoliat şi modulele prezintă zone vizibile de pete.

Dar cum să conteze aceste detalii acuzatoare atunci când politicienii şi administratorii publici vor să se facă vecini de eternitate cu Constantin Brâncuşi, direct din iadul unor aşa-zise bune intenţii!

Dan Mircea CIPARIU

Număr de vizualizări :2363



2 Comments to “A doua îngropare a lui Brâncuşi”

  1. Vaduva Laurentiu spune:

    Moaste, retardare mentala , fundamentalism ortodox , mizerie morala , profitori de doi bani , natonalism siderant pt. Europa mileniului trei ; ei bine , toate astea se regasesc in articolul de mai sus . Bine a mai spus caricaturistul Ion Barbu ca noi , romanii , exportam genii si importam moaste ; in legatura cu Brancusi in schimb , e vorba de aceeasi persoana ; asta este diferenta reala intre Franta si Romania , Franta este geniala ( inca) , in timp ce Romania este incremenita in proiectul ….moastelor . O singura veste ” buna „: nu ar exista Guvern mai potrivit sa aduca oasele lui Brancusi in Romania decat Guvernul Ponta dimpreuna cu ICR-ul condus de Marga-Calorifer ; la asta se pricep cel mai bine ; si , mai la finele actiunii , soborul indelung-tamaietor-si-afurisitor ; ar fi chiar pacat ca dupa reinhumarea oaselor in fascinantul Targu Jiu din fascinanta si e(terna) Romanie sa nu se puna si de un „guleaiu” cu mici , bere si …manele , nu ?! Dupa soborul intunecat foarte , o pata de culoare si o acustica mai ” vietuitoare” ( cum e maneaua rommaneasca ) merg de minune ; si ” deasupra tuturor” nu va fi vreun mititel ci duhul lui Brancusi rugandu-L pe El cam in felul urmator : ” Nu-i ierta Doamne pentru ca au stiut si au facut !”

  2. Bogdan spune:

    Coloana Infinită, nu infinitului…

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro