spot_img

România la Salon du Livre, un eşec anunţat?

Mi-e tare teamă că prezenţa României ca invitat de onoare la Salonul de Carte de la Paris să nu fie un eşec anunţat. La o radiografiere lucidă asupra industriei editoriale din România, nu avem cum să nu constatăm câteva probleme de fond: industria editorială este cea mai decapitalizată dintre industriile româneşti (atâtea câte mai sunt!); căderea pieţei cu peste 45% faţă de anul 2008 şi căderea puterii de cumpărare a românilor a lovit în casele editoriale de calitate, care se confruntă cu o criză de cash-flow şi de plată a salariilor; lipsa unui sistem de distribuţie şi de promovare a cărţii a făcut ca spaţiul cultural românesc să se tribalizeze şi mai mult. Pe lângă aceste probleme structurale care frânează industria editorială din România, sunt şi problemele create de tranziţia Institutului Cultural Român şi de bâlbele organizatorice ori de imagine ale responsabilului pentru standul naţional al României de la Paris.

Programul publicat de ICR e, mai de grabă, unul de conjuctură şi care bifează, cât de cât onorabil, o prezenţă pe care unii o fetişizează, iar alţii o pun sub semnul întrebării. Din acest program, nu poţi înţelege clar care sunt liniile de forţă ale literaturii şi culturii noastre şi care sunt acele zone identitare pe care am putea să le exportăm şi să le promovăm cu succes.

Sper din toată inima că realitatea din standul României de la Salon du Livre să-mi infirme aceste temeri. Dacă aşa va fi, voi da mărturie pentru AgenţiadeCarte.ro prin transmisiile pe care le voi face direct de la Paris.

Dan Mircea CIPARIU

Articole recomandate

2 COMENTARII

  1. nu cred ca sti suficient de inflormat, cipri. NU exista doar oameni saraci in Romania care vor sa citeasca si care citesc evident. PIata de carte e marta din urmatoarele motive (ma rog, astea pe care le vad eu):
    1. se scrie foarte prost si mai ales se promoveaza literatura romaneasca proasta (fiind gasti, grupuri, sugativele de pe langa edituri);
    2. sistemul de apreciere – critica – e depasit, incompetent si, din acest motiv, inexistent; rolul criticului in promovarea cartii/literaturii e zero.
    3. Politicile de promovare ale editurilor. NU am vazut inca editura serioasa in Romania care sa angajeze o echipa de marketeri (dar din aia buni, care o vand si pe ma-sa, nu parasute absolvente de litere), care sa vanda cartea, Ai asteptari d ela librarii? atunci inca nu esti contemporan cu anul in care traiesti. Sa stai sa deplangi ca nu e sistem fara sa faci nimic in directia asta, e jenant spre ilar (nu vorbesc despre tine acum)
    4. Politicile editurilor fata de autori. Cand oferi unui autor 8% din vanzari (on conditiile in care tot el isi plateste cartea) nu se numeste program editorial ci hotie de cea mai joasa spetza;
    5. E o prapastie intre scriitorul roman si citiorul lui. Candva puntea o asigura libraria, critica, etc.; acum astia nu mai sunt… din pacate scriitorul sta tot la moca, are atitudine de asistat si isi confunda cariera cu nu stiu ce pontificat. Sunt foate putini autori, dar foarte putini, care isi cauta cititorii. Iar cei care au facut-o, au reusit. Invatati ceva din asta

    Asadar, tu si altii, obisnuiti-va ca scriitorul nu este cineva mai cu mot decat ceilalti, ca si el trebuie sa manance si langa el si producatorii lui, ca si el este sau poate fi un personaj social, ca poate fi si simpatic si, inainte, dar inainte de orice, scrie pentru public si nu pentru snobi…

  2. Poate ca doamna Udrea ar fi câstigat dacă, inspirata de tinerea Congresului in Pavilionul Târgului de Carte Gaudeamus, ar fi propus, cât se numarau voturile, o mica dezbatere a loviturii de autopublicitate egoista, data de absenteistii de la Salon, care au facut ca 90% din presa româna si internationala sa relateze mai mult de boicotul domniilor lor, ignorând pe toti ceilalti scriitori români dusi la Paris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508