„Parada Femeii Evacuate”, la MODERN

feb. 6th, 2013 | By | Category: Postcard

Joi, 7 Februarie 2013, ora 20:00, la Club MODERN (Str. Mihai Eminescu nr. 127, Bucureşti), va avea loc „Parada Femeii Evacuate”, o prezentare de modă prin care mamele din comunitatea Rahova-Uranus se folosesc de modă ca să colecteze fonduri pentru educaţia copiilor. Evenimentul este realizat de Centrul Comunitar pentru Educaţie Creativă şi Artă Activă laBOMBA.

“Haine adunate din dulapurile femeilor din comunitatea Uranus-Rahova, tăiate şi recontextualizate de designerul Olah Gyarfas împreună cu ele, vor fi prezentate într-o paradă de modă care continuă seria de evenimente prin care arta se manifestă ca mod de intervenţie socială. Colecţia va fi prezentată chiar de către protagoniste. Hainele vor fi licitate ca obiecte de artă, iar banii strânşi vor folosi pentru un proiect de educaţie a copiilor din comunitate.

Proiectul atrage atenţia asupra iminentei evacuări a membrilor comunităţii Rahova-Uranus şi îşi propune, pe termen lung, construirea de locuinţe sociale pentru această comunitate.

„E incredibil cum o haină poate transporta istoria.” (Olah Gyarfas)

În vara anului 2010 designerul Olah Gyarfas, primul rezident al Centrului Comunitar laBOMBA, creează o proto-colecţie din haine reciclate, tăiate şi recontextualizate împreună cu cele mai puternice prezenţe feminine ale comunităţii Rahova-Uranus. Look-urile sunt documente ale clash-ului cultural şi ale colaborării spontane dintre designerul seren şi conceptual şi cele mai active reprezentante ale comunităţii Rahova-Uranus, care îşi exprimă propriile noţiuni despre frumuseţe, modă, feminitate, seducţie, identitate, etc. într-un mod fascinant şi fără echivoc.

Deşi situaţia precară şi sentimentul de nesiguranţă cu privire la problema locuirii se păstrează şi în prezent, deşi laBOMBA a pierdut in 2011 spaţiul de activitate prin evacuare, mamele comunităţii au realizat că educaţia copiilor lor nu poate sta în loc.

“Defilăm în primul rând pentru casă şi pentru educaţia copiilor. Până să înceapă problemele cu evacuarea, Claudiu [n.a. copilul Cristinei Eremiei] lua numai 9 şi 10. Acum a ajuns slab. Profesorii de şcoală nu-i pregătesc suficient de bine pentru intrarea la liceu. Se ştie că fără meditaţii nu poţi merge mai departe şi noi nu ne permitem asta. Nasol că s-a ajuns la asta în România.”, a spus Cristina Eremia, una dintre mamele din comunitate, în casa căreia, momentan, laBOMBA îşi desfăşoară provizoriu activităţile.

Evenimentul este o manifestare în care moda/fashionul se îmbină cu arta activă comunitară, în care interdisciplinaritatea uneşte şi armonizează mediul monden cu zona de intervenţie socială a artei prin care se facilitează accesul liber la cultură al tuturor categoriilor de public. Acest concept va fi subliniat de discursurile care vor deschide evenimentul, susţinute de europarlamentarul Daciana Sârbu şi de directorul artistic al Muzeului Naţional de Artă Contemporană, Ruxandra Balaci. Parada va evolua pe ritmurile band-ului Karpov not Kasparov şi va continua cu beat-urile orientale mixate de Dj Cristina (aka Miss Kittin de Rahova) back-to-back cu ION.

Ţinta evenimentului, realizat exclusiv prin voluntariat, este creşterea gradului de conştientizare a nevoilor sociale şi culturale a membrilor comunităţii Rahova-Uranus, cât şi colectarea de fonduri pentru proiectul de educaţie a copiilor comunităţii.” (organizatorii)

Număr de vizualizări :1157


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro