O concurenţă inteligentă şi profund culturală

feb. 4th, 2013 | By | Category: La Țintă!

Nevoia de spaţii multiculturale calde şi personale/personalizate nu ţine doar de imaginaţia unora ca mine ci de o realitate concretizată tot mai des şi demonstrată cu asupra de măsură ori de câte ori un astfel de loc se deschide amatorilor. Ele câştigă din ce în ce mai mult teren în faţa librăriilor clasice şi  în faţa cenaclurilor. De ceva timp, cele mai importante firme de pe piaţa distribuţiei de carte au înţeles această nevoie a tânărului (post)modern de a nu mai citi doar în intimitatea propriei case sau de a cumpăra o carte dintr-un spaţiu inert. Ritmul de viaţă alert transformă şabloanele de consum într-o manieră în care ne face să ne dorim cât mai multe produse şi programe culturale într-un timp cât mai scurt şi cu un efort financiar cât mai mic. Sunt avantajaţi cei care reuşesc să ne ofere cât mai multe atracţii într-un spaţiu dedicat. Cu cât îşi dau seama mai repede de aceste nevoi ale publicului, cu atât  distribuitorii de carte pot scăpa mai repede de agonia financiară care îi poate duce chiar la dispariţia de pe piaţă.

Din fericire, zic, mişcarea boemă a elitei, a artiştilor şi tinerilor oameni iubitori de cultură nu a apus cu Nichita şi nici nu a rămas ascunsă prin mansardele din Piaţa Romană sau Rosetti. Acum îşi fac loc printre locurile căutate din Bucureşti şi, sper eu, nu numai, şi casele/cafenelele/librăriile/galeriile de artă/sălile de spectacol şi lecturi etc. Spaţii care amintesc de triumful cafenelelor literare din perioada interbelică şi care oferă divertisment înalt al cărţii în relaţie cu artele spectacolului şi cele vizuale, atmosferă, muzică, subiecte de discuţie şi public de calitate. Clienţii acestor spaţii sunt cei care îşi doresc ceva mai mult decât o librărie sau o bibliotecă. Dincolo de faptul că era nevoie de astfel de locuri, remarc faptul că piaţa cărţii are, în sfârşit, o concurenţă inteligentă şi profund culturală.

Dorina CIOPLEA

Număr de vizualizări :1685


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro