Dublu axel şi triplu şurub literar

feb. 18th, 2013 | By | Category: La Țintă!

În ultimele săptămâni, polemicile şi controversele legate de breasla scriitorilor s-au înteţit şi au fost bun prilej de ipoteze şi de certitudini. Au fost făcute, în numele unor „dezvăluiri” demne de cel mai josnic tabloid, manipulări grosolane ori atacuri teziste cu gândul de a învinge, oricum, logica şi deontologia. Acreditarea ideii că Uniunea Scriitorilor din România este plină de grafomani, veleitari şi de producători de opere kitsch i-a cucerit pe jurnaliştii fără vocaţie şi profesionalism, dar şi pe cei care n-au putut primi legitimaţie de scriitor. Cum ştiu că partea nu e întreg, pot să afirm cu convingere că cei mai mulţi dintre colegii mei de Uniune nu sunt genii, dar, în niciun caz, întruparea tuturor relelor şi a defectelor literare. Aşa cum răul e  un mod de întrebuinţare, îmi place să cred că şi frumosul, şi spiritul etic sunt coordonate existenţiale în ochii celor ce ştiu lecţia de a nu da cu piatra!

Pot înţelege faptul că Uniunea Scriitorilor este într-un an electoral şi că sunt multe tabere care luptă pentru impunerea propriilor favoriţi. Nu pot înţelege, însă, spiritul reducţionist ori chiar revanşard al celor ce nasc şi propagă ură dechizată sub formă de polemici necordiale şi de manipulări. Uniunea Scriitorilor nu e, în acest moment, o miză financiară pentru nimeni, ci, în cel mai fericit caz, doar una de orgoliu! Uniunea Scriitorilor abia reuşeşte să genereze, prin revistele şi prin programele sale, spiritul critic într-o lume ca a noastră fără repere şi fără mize înalte, estetice, spirituale ori existenţiale. La ce bun scriitorii într-o lume prea preocupată de mizele financiare şi materiale? Cei peste 2400 de scriitori (îi adaug şi pe cei care nu sunt în Uniunea Scriitorilor) asigură o gimnastică a limbajului şi a gândirii în limba română fără să aştepte recompense materiale ori recunoaşterea publică. Pentru că a scrie în limba română devine pentru aceşti scriitori şi terapie de salvare interioară, şi terapie de salvare naţională! Sigur că nu toţi aceşti scriitori fac dublu axel sau salt cu triplu şurub stilistic sau de construcţie literară. Apartenenţa acestor scriitori nu a fost făcută, însă, după criterii elitare sau de geniu! Aceşti scriitori, cu calităţile şi defectele lor literare, asigură securitatea noastră identitară, chiar şi atunci când hula şi dispreţul cade simbolic şi la modul general asupra lor!

Dan Mircea CIPARIU

Număr de vizualizări :2070


2 Comments to “Dublu axel şi triplu şurub literar”

  1. Butunoi Constantin spune:

    Un punct de vedere, excelent argumentat, la care subscriu!

  2. Nicolae Prelipceanu spune:

    Cei care stau în spatele unor asemenea atacuri pentru că doresc să se legitimeze candidând la preşedinţia uniunii ar trebui să se gândească de două-trei ori înainte de a intra în acest concurs: în cazul când ar cuceri multvisatul post nu ar avea mărirea pe care o visează, ci doar criză financiară, bătaie de cap cu alţi pretendenţi, nesatisfăcuţi, care vor manipula din umbră campanii ş.a.m.d.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro