Darul de carte şi non-violenţa

feb. 10th, 2013 | By | Category: La Țintă!
Dacă bărbaţii au uitat cumva, săptămâna asta e celebrul 14 februarie, sărbătorit peste tot în lume. Evenimentele legate de Valentine`s Day încep din pripă şi ţin toată săptămâna. Fie că eşti singur, într-o relaţie, într-un embrion de relaţie sau într-o relaţie poliamoroasă, turta dulce în formă de inimă va fi prezentă în toate colţurile şi cotloanele, până la orizont şi-napoi.  Iar această turtă poate deveni poem, povestire sau dramatizare. Felul de a iubi poate fi indicat, cu subtilitate sau cu umor, şi prin dăruirea unei cărţi.  Oferind, de pildă, audiobook-ul editat de Humanitas „O noapte plouă-n cinstea mea / o noapte plouă-n cinstea ei” de Ion Minulescu, în lectura lui Andrei Pleşu.

Cadourile pentru perechea/ perechile tale sunt şi ele pe măsură: antologii de poveşti de dragoste, cd-uri cu muzică “tematică”, spectacole, filme, evenimente, petreceri. Ca orice eveniment cu potenţial comercial, şi o zi mai intimă se transformă într-o industrie. Declarativă, opulentă, barocă, care obligă!

Accentul care se pune pe reciprocitate sau unilateralitate diferă de la ţară la ţară şi de la cultură la cultură. În Japonia, evenimentul (Valentine`s Day) se transformă în “giri-choko” şi obligă femeile să ofere ciocolată tuturor bărbaţilor. Iar bărbaţii le oferă femeilor, la schimb, de Ziua albă, o lună mai târziu.

Însă, indiferent de cultură şi diferenţele de mentalitate, trebuie pus accentul pe ceea ce se poate face pe 14 februarie, mai departe de caracterul amoros (privat) şi de cel comercial! Iar ineditul vine prin asocierea artei cu dragostea şi normalitatea.

Un eveniment important care se va desfăşura la noi în ţară pe 14 februarie, care ar trebui receptat de ambele sexe, fără întârziere, este One Billion Rising Bucharest. E important ca o zi identificată în principal cu declaraţiile de iubire să se alipească unui mesaj cu caracter social. Iar 1 miliard de femei din întreaga lume vor declara iubire faţă de non-violenţă pe 14 februarie 2013. Ce înseamnă acest eveniment? “One Billion Rising este un proiect la nivel global iniţiat de Eve Ensler (scenaristă, performer, activistă feministă, cunoscută în întreaga lume datorită piesei Monoloagele Vaginului). De peste 15 ani ea organizează evenimente în întreaga lumea pentru a opri violența asupra femeilor. (…) pe 14 februarie ne unim, ne ridicăm, dansăm și cerem ca acest lucru să se oprească! E ziua în care ne luăm puterea înapoi!”

Nu aş merge până la extreme, pentru că ştim (unele dintre noi) cât de mult îi putem deruta şi marca psihic şi noi pe bărbaţi, prin simplul mod (mai complex!!!) al nostru… de a fi! Dacă s-ar uni toţi psihiatrii din lume să danseze împotriva naturii noastre feminine (complexe neapărat, minunate şi gingaş-devoratoare), am avea cu siguranţă câteva subiecte de best-seller….

Andra ROTARU

Număr de vizualizări :1917


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro