Dan Mircea Cipariu şi Răzvan Voncu, autori Tracus Arte, la Cluj

feb. 13th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Vineri, 15 februarie 2012, la librăria Book Corner din Cluj, vor avea loc două evenimente literare marca Tracus Arte. De la ora 13.00, va avea loc lansarea volumelor ”Labirintul mărturisirii” de Răzvan Voncu și ”singurătatea vine pe facebook” de Dan Mircea Cipariu, ambele apărute în anul 2012 la editura Tracus Arte. De la ora 14.00, în același loc, va avea loc un moment omagial Ion Pop, coorodonatorul colecţiei Avangarda la Tracust Arte . La aceste evenimente participă: Irina Petraș, Ion Pop, Dan Mircea Cipariu, Răzvan Voncu, Ștefan Manasia, Alex. Goldiș, Ioan Cristescu, Cosmin Perța.


Eugen Negrici despre ”Labirintul mărturisirii” de Răzvan Voncu: ”Mai ales inteligenţa speculativă şi iuţeala fixării priorităţilor în câmpul de idei au făcut din Răzvan Voncu un critic de întâmpinare imposibil de ignorat în peisajul literar românesc. E limpede că fără aceste calităţi el nu ar fi putut face faţă numeroaselor probe de abilitate interpretativă pe care le solicită abordarea unei teme de maximă dificultate cum este aceea anunţată chiar în titlul acestei cărţi. (…) Cititorului îi va fi dat să întâlnească în lectură numeroase fuzee, deducţii savante, glose, tranşări de dispute, situări conceptuale, prim planuri incitante, înlănţuiri de idei înnoitoare. Dar tot el va simţi cu siguranţă nevoia să se întoarcă la capitolul introductiv intitulat: Evul Mediu şi textul de tip confesiv: puncte de vedere. Aici se află miezul unei cărţi noi, întrucât dacă autorul ar aprofunda măcar o parte din ideile pe care le avansează ar izbuti să ne ofere o nouă schimbare de perspectivă, a doua sau a treia de la Călinescu încoace, asupra statutului textelor medievale româneşti.”

Cosmin Perța despre ”singurătatea vine pe facebook” de Dan Mircea Cipariu: „singurătatea vine pe facebook, cel mai recent volum de versuri al lui Dan Mircea Cipariu abordează o temă extrem de actuală, aceea a depersonalizării, a autizării individului în contextul unei tot mai accentuate transpuneri în virtual a actului comunicării. Textele lui Dan Mircea Cipariu tratează cu inteligenţă poetică şi profunzime acest paradox al fiinţei conectate la reţea a secolului XXI, rezolvând parţial prin fulguraţii poetice sclipitoare, uneori ironice, alteori cinice, iar alteori pur lirice, seducătoare, dilemele acestui tip de individ cultural post-postmodern. Ceea ce poezia şi observaţia fină ale lui Dan Mircea Cipariu nu pot rezolva, acesta plasează în teritoriul mistic al singurei salvări cu putinţă: aceea a IUBIRII, fie de Dumnezeu, fie de oameni, dar nu de sine.

În tandem cu artistul Mihai Zgondoiu, care a asigurat volumului un design şi o idee grafică la fel de percutante ca textele pe care le însoţesc, Dan Mircea Cipariu a dat în singurătatea vine pe facebook unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 şi nu numai.”

Ion Pop (n. 1 iulie 1941, Mireșu Mare, Maramureș) este un profesor universitar, teoretician al avangardei literare, poet, critic și istoric literar. A deținut diferite funcții administrative, precum decan al Facultății de Litere a Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj și director al Centrului Cultural Român de la Paris (1990-1993). Cariera literară se caracterizează prin volume de versuri, de critică literară și traduceri, prin numeroase articole publicate în reviste de specialitate din țară și de peste hotare.

Ion Pop este criticul al cărui destin se leagă de existența revistei Echinox. A condus revista timp de 17 ani (1969-1973 în calitate de redactor șef, 1973-1986 în calitate de director al publicației). O perioadă întinsă în care, alături Marian Papahagi, Ion Vartic și alții, a contribuit la formarea a câtorva generații de scriitori.

A debutat cu versuri în revista Steaua, (1959). A debutat editorial cu Propunere pentru o fântână, (1966), volum urmat de Biata mea cumințenie (1969), Gramatică târzie (1977), Soarele și uitarea (1985), Amânarea generală (1990).

Criticul literar îl găsim în Avangardismul poetic românesc (1969), Poezia unei generații (1973), Transcrieri (1976), Nichita Stănescu. Spațiul și măștile poeziei (1980), Lucian Blaga, universul liric (1981), Lecturi fragmentare (1983), Jocul poeziei (1985), Avangarda în literatura română (1990), A scrie și a fi. Ilarie Voronca și metamorfozele poeziei (1993), Recapitulări (1995), Pagini transparente (1997), Ore franceze, Ajournement general (1994).

În prezent, conduce colecția Avangarda a editurii Tracus Arte.

Număr de vizualizări :1754


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro