„blog’n roll” de Adrian Năstase

feb. 7th, 2013 | By | Category: Agenda de carte

Editura Monitorul Oficial  lansează sâmbătă, 9 februarie 2013, ora 11.00, la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti (str. Londra, nr.39), volumele 2 şi 3 din „blog’n roll” de Adrian Năstase. Vor vorbi despre acest eveniment editorial, dar şi despre opera şi personalitatea fostului prim-ministru al României, Lucia Verona, Corina Creţu, Victor Ciutacu şi Lucian Avramescu. Din păcate, autorul nu va putea fi prezent la lansare pentru că trebuie să ispăşească probabil ultimele zile de detenţie politică în regimul Traian Băsescu. Cererea de eliberare din închisoare a lui Adrian Năstase după executarea unei treimi din pedeapsă va fi judecată pe 12 februarie 2013 de către  instanţa Judecătoriei Sectorului 4. Locul ales pentru acest eveniment editorial este simbolic pentru biografia lui Adrian Năstase. Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti s-a constituit din donaţia făcută, în 2002, de Dana şi Adrian Năstase.

Pe blogul său, nastase.wordpress.com,  Adrian Năstase a postat următorul text despre lansarea celor două noi volume din „blog’n roll”:

„De multe ori m-am gandit ce s-ar fi intamplat daca acest blog nu ar fi existat, daca tot ceea ce s-a scris – articole si comentarii, laolalta – ar fi ramas sub umbra unei invitatii neonorate. Toate scenariile ma duc spre aceeasi concluzie: ultimii ani ar fi fost mai seci; ideile nu ar mai fi prins glas; frustrarile ar fi fost mai grele; blogosfera ar fi fost – prin lipsa voastra, a comunitatii de aici – in mod sigur mai saraca.

Blogul a fost, in toti acesti ani, un prieten ascultator, un real confident, o alternativa virtuala la o agenda publica mult prea incarcata, din care a disparut, pentru prea mult timp, dezbaterea sanatoasa si schimbul constructiv de idei. Prin voi, am reusit toate acestea. Prin voi, blogul a reusit sa isi dezvolte o personalitate proprie, capricii, dar si interactiuni de nebanuit unui (fost) incepator in lumea 2.0.

Toate aceste momente, interventii si articole au stat sub Zodia Momentului, tipica mediului in care si pentru care au fost redactate, sub o logica aflata in contradictie cu nevoia, umana as spune, de suport reprezentat de „invechita” hartie, de acel scripta manent latin.

Subiectele zilei, dar si teme ambitioase, mai largi, au fost supuse dezbaterii pe blog. Rezultatul sta in cele peste 5.800.000 de vizualizari, peste 150.000 de comentarii si cele peste 2.900 de articole publicate si disecate atat de voi, cat si de presa, pornind de aici. Sunt cifre care stau martore unui fenomen care se afla, in acest moment, in plin proces de maturitate online.

Toate acestea sunt dovezi palpabile ca lumea in care traim, regulile dupa care comunicam si noi insine ne schimbam. Fiecare zi este, in practica, o serie de incandescente, de scantei care, luate individual, de cele mai multe ori nu au sens. Luate laolalta si puse in context, insa, aceleasi zile stau la baza unui flacari istorice. Acest foc depaseste trecatorul si mult prea schimbatorul Internet. Flacarile isi pot avea locul si sensul doar in interiorul a doua coperti. Pentru ca, asa cum spunea Bulgakov, doar hartia scrisa arde greu.

Privind inapoi, la ultimii ani, pot spune ca blogul are cate putin din fiecare. Pentru a-l definitiva ca proiect, am considerat dintotdeauna ca hartia trebuie sa fie complementara paginii online.

Tocmai de aceea, am marea placere sa va anunt ca sambata, 9 februarie, de la ora 11, va avea loc lansarea Volumelor 2 si 3 din Blog’n roll, continuarea selectiei de texte pe care le-am scris pe blog in acesti ani. O carte care, alaturi de blog, a reprezentat dintotdeauna pentru mine o iesire din izolare. O  lansare la care vor participa prieteni dragi, cititori fideli si, poate cel mai important, multi prieteni din blogosfera”.

Număr de vizualizări :2451


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro