“Iubitele soţului meu” de Bridget Asher

feb. 17th, 2013 | By | Category: Eveniment

La Editura Curtea Veche, în colecţia “Elixir”, a apărut volumul “Iubitele soţului meu” de Bridget Asher, traducere de Ana Georgeta Andreescu.

„Lucy Shoreman, o americancă de treizeci de ani, cu o carieră de succes în domeniul afacerilor,  căsătorită cu un bărbat cu aproape 20 de ani mai vârstă, află de la acesta că a avut, numai în  decursul celor patru ani de când sunt căsătoriţi, trei iubite. Onest în felul lui, soţul îi mărturiseşte că, de fapt, ele sunt mult mai multe, că este peste puterile lui să nu se îndrăgostească de fiecare dată când are ocazia şi că a sperat doar că lucrurile se vor schimba datorită iubirii pe care i-o poartă soţiei lui. Lucy îşi părăseşte soţul şi după şase luni se întoarce, în principal la îndemnul mamei, care o anunţă că acesta mai are de trăit foarte puţin timp, fiind bolnav de o boală în fază terminală.

Ceea ce urmează este surprinzător şi nebunesc la culme. Părându-i-se nedrept să fie singura care să împartă cu el „greul“, după ce toate celelalte iubite îi fuseseră alături numai „la bine“, Lucy începe să le sune pe iubitele soţului ei muribund, invitându-le să se programeze să facă pe infirmierele la căpătâiul lui. Şirului de iubite, de toate vârstele, profesiile, profilele şi disponibilităţile, i se adaugă şi un prezumtiv fiu, un bărbat fermecător de vârsta lui Lucy.

Este doar începutul. Animată de o adevărată vocaţie de a valorifica şi cele mai  nefavorabile circumstanţe şi de imboldul de a recicla şi cele mai nocive sentimente, Lucy reuşeşte să împingă povestea, alertă şi populată de o galerie de personaje vii şi complexe, spre înţelegere, compasiune şi investire pozitivă.

O rescriere  a mitului lui Don Juan, cu accente feministe, cu intuiţii profunde în dinamica şi psihologia cuplului, nu lipsită de o anumită cruzime, dar plină de umor şi luciditate, romanul lui Bridget Ashley este, totodată, o carte despre mame şi fiice, taţi şi fii, iubire şi iertare şi, indirect, o imagine a societăţii americane şi a felului american de a trăi toate aceste drame, conducându-le abil spre un happy end tonic şi reconfortant.” (editorii)

Bridget Asher este pseudonimul cu care Julianna Baggot (născută în 30 septembrie 1969), a semnat trei dintre cele aproape 20 de cărţi publicate doar în ultimii 12 ani. Îşi mai semnează romanele pentru tineret cu un al doilea pseudonim, N.E. Bode. Este, de asemenea, o eseistă prestigioasă. În prezent lucrează ca profesor asociat la The Florida State University, unde conduce programul de creative writing.

A debutat la vârsta de 22 de ani cu romanul Girl Talk, un bestseller, urmat de Miss America FamilyThe Madam The AnybodiesThe Slippery Map etc. Multe dintre cărţile sale au fost distinse cu premii importante şi au fost desemnate de publicaţii de succes drept cărţile anului. În fine, unele dintre prozele sale au fost transpuse pe ecran, în filme cu interpreţi celebri precum Dustin Hoffman, Natalie Portman şi Jason Bateman. Pentru cea mai recentă carte a ei, romanul Pure, au fost cumpărate drepturile de ecranizare de către casa de filme Fox 2000. Romanele ei au apărut în peste 50 de ediţii în limbi străine. A publicat de asemenea trei volume de versuri, This Country of MothersCompulsions of Silkworms and Bees şi Lizzie Borden in Love. Colaborează cu reviste literare de notorietate caPoetryThe American Poetry Review şi The Best American Poetry.

Număr de vizualizări :1367


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro