spot_img

Studio #2: Atelier de performance condus de artistul Alex Mirutziu, la Galeria Atelier 030202

În perioada 01-03 martie 2013, la Galeria Atelier 030202, Sala Nouă a Teatrului de Comedie din București (str. Sfânta Vineri, nr. 11, Bucureşti) va avea loc a doua ediţie a primului Studio – Atelier de performance din România – conceput și condus de artistul Alex Mirutziu. Acesta a fost inițiat în noiembrie 2012 la Galeria Sabot din incinta Fabricii de Pensule din Cluj – Napoca. A doua ediție a atelierului continuă pregătirea participanților printr-o serie de exerciții și practici psiho-fizice deja experimentate, miza atelierului fiind asimilarea de tehnici de coordonare a circumstanțelor în actul performativ.

Actul performativ nu este o realitate de sine stătătoare și nici nu este independent de circumstanțele cotidiene, el cuprinde materie ponderabilă variabilă care poate modifica, fisura sau regenera structura biologică a unui performance. Oricare ar fi condițiile de practică ale unui performer, preocuparea pentru propriile circumstanțe prin renunțarea, provocarea sau reinterpretarea lor devine imperativă, altfel, orice tentativă de a acționa fizic, verbal sau mental eșuează. Conștientizarea acestui moment prin autoanaliză și selecție înseamnă crearea unui spațiu favorabil inovației și evoluției pentru întreg demersul urmat de orice performer: research, argument teoretic, repetiții, rezultat final. Procesul performativ implică intensitatea momentului prezent, aici și acum exclude toți factorii care sustrag atenția performerului de la practica sa ori îl țin captiv în alte contexte decât cel actual. Cursurile urmate de participanți pe durata celor trei zile de atelier au ca scop apropierea performerului de sine și situația sa actuală prin suspendarea circumstanțelor arbitrare care îndepărtează artistul de proiectul propus.

Alex Mirutziu (n. 1981, Sibiu) este un artist român a cărui practică însumează instalaţii video, performance şi proiecte curatoriale. A studiat pictura la Universitatea de Artă şi Design din Cluj – Napoca şi University of Castile – La Mancha din Cuenca, Spania. Deţine un master elaborat de John Britton: ‘Ensemble: physical theatre, training and performance’, la University of Huddersfield din Marea Britanie.

Din 2002, performance-urile artistului au fost prezentate în galerii şi centre de artă din întreaga lume: Sabot (Cluj – Napoca), Eira 33 şi Ze Dos Bois (Lisabona), Galeria Mihai Nicodim (Los Angeles), Galeria Rudiger Schottle (Munchen), Galeria Barbara Seiler (Zurich), Spazio Vault (Prato), Iaspis (Stockholm), Institutul Cultural Român din Roma. A participat cu performance-ul ‘Leave Gordon Brown Alone’ în Bienala Independenţilor din Liverpool şi East Street Arts din Leeds, cu ‘When Love Melted Cavalries in Our Hearts’ în festivalul Temps d’Image din Cluj – Napoca şi cu ‘Remains of the East’ în Kiosk 59 Festival din Viena.

În 2004, primeşte premiul Pentru cel mai bun artist independent la Festivalul Internaţional de Video Art, Optica din Madrid pentru video-ul ‘Tears are Precious’, iar în anii care urmează este invitat în Tallin (Estonia), Boda (Suedia), Londra (Marea Britanie) pentru prezentări video şi lectures.

Pentru informaţii detaliate despre lucrările artistului, accesaţi: www.alexmirutziu.com

Înscrieri:

Trimiteţi un e-mail cu intenţia de participare şi un CV/portofoliu la adresa razvan.sadean@yahoo.com până la data de 28 februarie 2013. Nu există criterii de selecţie decât propria motivaţie.
Tarif:
150 RON
Program:
01 – 03 martie 2013; cu începere de la ora 10:00 în fiecare zi
Parteneri media:
Modernism.ro, LiterNet.ro, Agentiadecarte.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508